Choklad och mandelgifflar

Du behöver 25 g jäst 2.5 dl mjölk 75 g smör 0.5 dl strösocker 2 krm salt 6 dl vetemjöl Fyllning 100 g mandelmassa 75...

Du behöver

  • 25 g jäst
  • 2.5 dl mjölk
  • 75 g smör
  • 0.5 dl strösocker
  • 2 krm salt
  • 6 dl vetemjöl

Fyllning

100 g mandelmassa
75 g smör
50 g vit choklad

Pensling

mandelspån
ägg

Gör så här

1

Smula jästen i en skål. Värm mjölken till 37° och häll den över jästen. Rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smöret i bitar, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl. Låt den jäsa övertäckt i 45 minuter.

2

Riv mandelmassan och rör samman den med smör och finhackad choklad.

3

Sätt ugnen på 250 grader. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i tre bitar. Rulla degen till bollar och kavla ut varje till en rundel, 24 cm i diameter. Skär 8 snibbar av varje.

4

Lägg en klick fyllning på den bredaste delen och rulla ihop. Böj gifflarna lätt och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper med skarven ner. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter.

5

Pensla med uppvispat ägg och strö på mandelspån. Grädda mitt i ugnen i ca 8 minuter.

Scroll to Top