RECEPT FRÅN HJ

Choklad och mandelgifflar

Okänd
24 stycken

Du behöver

  • 25 g jäst
  • 2.5 dl mjölk
  • 75 g smör
  • 0.5 dl strösocker
  • 2 krm salt
  • 6 dl vetemjöl
  • Fyllning

  • 100 g mandelmassa
  • 75 g smör
  • 50 g vit choklad
  • Pensling

  • mandelspån
  • ägg

Gör så här

1

Smula jästen i en skål. Värm mjölken till 37° och häll den över jästen. Rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smöret i bitar, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl. Låt den jäsa övertäckt i 45 minuter.

2

Riv mandelmassan och rör samman den med smör och finhackad choklad.

3

Sätt ugnen på 250 grader. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i tre bitar. Rulla degen till bollar och kavla ut varje till en rundel, 24 cm i diameter. Skär 8 snibbar av varje.

4

Lägg en klick fyllning på den bredaste delen och rulla ihop. Böj gifflarna lätt och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper med skarven ner. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter.

5

Pensla med uppvispat ägg och strö på mandelspån. Grädda mitt i ugnen i ca 8 minuter.


Recept