RECEPT FRÅN HJ

Chèvrecheesecake med citrusgelé

Foto: Karin Mönefors

Okänd
0 portioner

Du behöver

  • 200 g digestivekex
  • 75 g pekannötter
  • 75 g smör
  • Fyllning:

  • 2 dl crème fraîche
  • 250 g mascarpone italiensk färskost
  • 250 g chèvre getost
  • 2 msk akaciahonung
  • 2 msk majsstärkelse
  • 2 st ägg
  • 1 krm svartpeppar nymald
  • Citrusgelé:

  • 4 st gelatinblad
  • 2 dl glögg t ex Blossa clementin eller apelsin lättglögg
  • 1 dl vatten
  • 0.75 dl sirap vit
  • 1 st lime pressad saft
  • 2 msk pressad apelsinsaft
  • Garnera med:

  • 1 st mandarinklyftor burk konserverade
  • Ugn: 150º

    Det här behövs till ca 16 bitar:

Gör så här

1
Botten: Mixa digestivekexen och pekannötter i matberedaren med kniven monterad. Smält smöret och tillsätt det och kör till en smulig massa.
2
Kläm fast ett bakplåtspapper i en kvadratisk bakform med löstagbar botten, ca 23x23 cm. Klipp bort papperet runt ytterkanten. Fördela smulorna i formen och tryck ihop dem. Grädda i ca 10 minuter.
3
Fyllning: Mixa crème fraiche med mascarpone och chèvre. Tillsätt akaciahonung, majsstärkelse, ägg, salt och peppar. Bred blandningen över kakbotten. Grädda i nedre delen av ugnen, ca 50 minuter eller tills fyllningen stelnar. Ta ut kakan och låt den kallna helt.
4
Citrusgelé: Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter. Häll glögg, vatten, vit sirap, urkramade gelatinblad, lime - och apelsinsaft i en kastrull. Värm under omrörning tills gelatinet smälter. Låt svalna tills gelén blir lite trögflytande.
5
Bred gelén över kakan med en sked. Låt kakan stå kallt i ca 4 timmar, så att gelén stelnar.
6
Ta ut 16 stycken rundlar ur cheesecaken med en utstickare/mått som är ca 5 cm i diameter. Garnera med mandarinklyftor och lägg upp på serveringsfat.

Recept