Du behöver
Botten
100 g smör
100 g kavring
100 g knäckebröd
Fyllning
200 g varmrökt lax
1 st liten burk ansjovis
1 st liten rödlök
4 st gelatinblad
250 g kesella
3 dl gräddfil
2 tsk ansjovisspad
1 dl hackad dill
salt och nymald vitpeppar
Garnera med
rödlök
gräslök
citron
dill
Gör så här
Botten: Smält smöret och låt svalna. Smula brödet i en matberedare. Tillsätt smöret och blanda med brödsmulorna.
Häll över i en form med löstagbar kant, 24 centimeter i diameter. Tryck ut smulorna med handen över botten och en bit upp på formens kant. Ställ formen kallt i minst 1 timme.
Fyllning: Dela laxköttet i små bitar. Finhacka ansjovis och lök. Spar ansjovisspadet.
Blötlägg gelatinet i kallt vatten i 5 minuter. Blanda kesella, gräddfil och ansjovisspad. Värm lite av blandningen på svag värme i en liten kastrull. Ta från värmen, lägg i gelatinbladen och rör tills de smält.
Rör ner gelatinblandningen i kesellasmeten. Blanda i lax, ansjovis, lök och dill. Smaka av med salt och peppar.
Bred ut fyllningen över bottnen. Täck med platsfolie. Låt tårtan stelna i kylen minst 4 timmar. Garnera med hackad rödlök, gräslök, citronklyftor och dillkvistar vid servering.
Varmrökt lax och ansjovis är en god smakkombination. Den här tårtan pryder sin plats på sillbordet, och är lika härlig som sommarlunch på bryggan.