Cheesecake med varmrökt lax och ansjovis

Du behöver Botten 100 g smör 100 g kavring 100 g knäckebröd Fyllning 200 g varmrökt lax 1 st liten burk ansjovis 1 st liten...

Du behöver

Botten

100 g smör
100 g kavring
100 g knäckebröd

Fyllning

200 g varmrökt lax
1 st liten burk ansjovis
1 st liten rödlök
4 st gelatinblad
250 g kesella
3 dl gräddfil
2 tsk ansjovisspad
1 dl hackad dill
salt och nymald vitpeppar

Garnera med

rödlök
gräslök
citron
dill

Gör så här

1

Botten: Smält smöret och låt svalna. Smula brödet i en matberedare. Tillsätt smöret och blanda med brödsmulorna. 

2

Häll över i en form med löstagbar kant, 24 centimeter i diameter. Tryck ut smulorna med handen över botten och en bit upp på formens kant. Ställ formen kallt i minst 1 timme.

3

Fyllning: Dela laxköttet i små bitar. Finhacka ansjovis och lök. Spar ansjovisspadet.

4

Blötlägg gelatinet i kallt vatten i 5 minuter. Blanda kesella, gräddfil och ansjovisspad. Värm lite av blandningen på svag värme i en liten kastrull. Ta från värmen, lägg i gelatinbladen och rör tills de smält.

5

Rör ner gelatinblandningen i kesellasmeten. Blanda i lax, ansjovis, lök och dill. Smaka av med salt och peppar.

6

Bred ut fyllningen över bottnen. Täck med platsfolie. Låt tårtan stelna i kylen minst 4 timmar. Garnera med hackad rödlök, gräslök, citronklyftor och dillkvistar vid servering.


Kommentar:
Varmrökt lax och ansjovis är en god smakkombination. Den här tårtan pryder sin plats på sillbordet, och är lika härlig som sommarlunch på bryggan.

Scroll to Top