RECEPT FRÅN HJ

Cheesecake med lax och räkor

Ska du bjuda på fest men vill inte stå i köket hela dagen? Då har vi den perfekta lösningen – en läcker lax- och räkcheesecake!

Av . Foto: Olof Abrahamsson

Okänd
8 portioner

Du behöver

    Botten:

  • 250 g kavring
  • 100 g smör
  • Fyllning:

  • 200 g kallrökt lax
  • 0.5 st rödlök
  • 0.5 dl hackad dill
  • 2 msk riven pepparrot
  • 1 msk pressad citronsaft
  • 2 dl crème fraîche
  • 3 dl gräddfil
  • 5 st gelatinblad
  • salt peppar
  • Garnering:

  • 8 skiva kallrökt lax
  • 300 g räkor med skal
  • citron
  • dill

Gör så här

1
Botten: Skär brödet i bitar och mixa det till smulor i en matberedare. Smält smöret. Blanda smör och brödsmulor och tryck ut blandningen i en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Tryck upp smulorna lite på kanten också. Låt stå kallt, 1 timme.
2
Fyllning: Finhacka laxen. Skala och finhacka löken. Blanda lax, lök, dill, pepparrot, citronsaft och crème fraiche. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Ta upp gelatinbladen och smält dem tillsammans med 1/2 dl av gräddfilen i en kastrull. Ta kastrullen från värmen och rör i resten av gräddfilen.
3
Fyllning forts: Blanda med laxröran. Smaka av med salt och peppar och kanske mer citronsaft. Bred ut fyllningen över bottnen och låt stå kallt i minst 4 timmar.
4
Garnering: Lossa cheesecaken med en kniv runt kanten innan formen öppnas. Lägg upp på ett fat och garnera med lax, räkor, citron och dill.

Recept