Calzone med spenat och getost

I den överbakade pizzan gömmer sig spännande smaker av färsk spenat, getost, aprikoser och nötter. Inbakad lyx med andra ord.

Du behöver

Deg:

25 g jäst
2.5 dl vatten
1 tsk flingsalt
1 msk olivolja
6.5 dl vetemjöl

Fyllning:

4 st vitlöksklyftor
babyspenat ca 300 g färsk
2 msk olivolja
getost ca 250 g
1 dl aprikoser torkade och fintärnade
1 dl pinjenötter
flingsalt nymald peppar

Ugn: 225°

Gör så här

1
Deg: Smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet till 37º. Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt salt och olja. Arbeta in mjölet till en smidig deg, helst i maskin, 5–10 minuter. Låt jäsa under bakduk, 1–1 1/2 timme.

2
Ta upp och knåda degen på mjölat bord. Dela degen i 4 bitar och platta ut dem till runda plattor. Kavla ut degplattorna till tunna rundlar som är ca 25 cm i diameter.

3
Fyllning: Hacka vitlöken. Fräs vitlök och spenat i en stekpanna alt två stekpannor med olja tills spenaten sjunker ihop. Låt svalna. Smula osten grovt och vänd ner i spenaten tillsammans med aprikoser och pinjenötter. Smaka av med salt och peppar. Fördela fyllningen på rundlarna.

4
Vik ihop till halvmånar. Rulla ihop kanterna så det blir tätt. Pudra över lite mjöl. Grädda mitt i ugnen 20–25 minuter.

Scroll to Top