Bullrutor med frisk apelsin- och kanelkräm

Du behöver 50 g jäst för söta degar 150 g smör 5 dl mjölk 1 msk kardemummakärnor stötta 1 st ägg 1 dl strösocker 0,5...

Du behöver

  • 50 g jäst för söta degar
  • 150 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 1 msk kardemummakärnor stötta
  • 1 st ägg
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk hjortronsalt
  • 11 dl vetemjöl ca

Fyllning:

100 g smör rumsvarmt
200 g färskost
1 st äggula
1 st apelsin stor, skalet av
2 dl florsocker
1 tsk vaniljpulver
1,5 msk kanel

Pensling:

ägg
pärlsocker

Ugn: 225°

Gör så här

1

Fyllning: Rör samman smör, färskost, äggula och apelsinskal till en slät smet. Sikta ner florsocker, vaniljpulver och kanel och rör ihop.

2

Smula jästen i en skål. Smält smöret och tillsätt mjölk. Värm till 37°. Lös upp jästen i lite av degvätskan och tillsätt resten. Blanda i kardemumma, ägg, socker, salt, hjorthornsalt och mjöl. Arbeta ihop till en ganska lös och kladdig deg. Täck skålen med plastfolie och låt jäsa i 45 minuter.

3

Stjälp upp degen i en långpanna 30×40 cm, klädd med bakplåtspapper. Platta ut den med mjölad hand. Låt jäsa i 30 minuter.

4

Tryck 40 små gropar i degen, enklast med tummen. Fördela fyllningen i groparna. Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda i ca 15 minuter. Låt svalna och skär i rutor.


Kommentar:
Annorlunda och överraskande bulle med färskost, apelsinsmak och kanel. Ganska lös deg men den funkar fint. Recept: Sara Marteus

Scroll to Top