Brytbröd med ost och oregano

Det är både festligt och gott att baka sitt eget brytbröd. Här fyller vi brödet med både ost och oregano som gör brödet extra saftigt och smakrikt. Brödet bakar vi en rund form och det smakar gott till både soppa och sallad.

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 3 dl mjölk
  • 2 msk matolja
  • 1 tsk salt
  • 1 msk oregano
  • 4 dl riven ost
  • 1.5 dl durumvetemjöl
  • 6.75 dl vetemjöl special

Pensling och garnering:

matolja
oregano

Ugn: 200°

Det här behövs för 1 bröd:

Gör så här

1
Smula ner jästen i en degskål. Värm mjölken och oljan till fingervarmt, 37°. Häll det över jästen och rör om så att jästen löser sig ordentligt.

2
Tillsätt salt, oregano, riven ost, durumvetemjöl och det mesta av vetemjöl special. Knåda degen kraftigt tills den är blank och smidig. Låt jäsa under duk ca 30 minuter.

3
Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig på nytt, eventuellt med lite mera mjöl. Dela degen i 12 lika stora bitar. Forma runda släta bullar. Lägg dem i en smord rund form med löstagbar kant. Låt jäsa under duk ca 30 minuter.

4
Pensla bullarna med matolja och strö över oregano. Grädda på nedersta falsen i ugnen ca 35-40 minuter eller tills brödet har fin färg och känns torrt. Ta bort formen och låt brödet kallna på galler under bakduk. Går att frysa.

Scroll to Top