Du behöver
Botten
3 dl siktat dinkelmjöl
2 krm salt
150 g kallt smör
1 msk kallt vatten
Fyllning
200 g färsk brysselkål
ägg
250 g kesella
1 dl mjölk
2 msk julsenap
0.75 tsk salt
1 krm nymald peppar
3 dl grovriven lagrad cheddar
klyftat päron
50 g valnötter
Gör så här
Arbeta ihop mjöl, salt och smör till en smulig massa, gärna i matberedaren. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg. Låt vila i en plastpåse i kylen cirka 1 timme.
Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, 24 centimeter. Nagga bottnen med en gaffel. Låt vila i kylen minst 30 minuter.
Förgrädda pajskalet mitt i ugnen 10 minuter.
Koka upp lättsaltat vatten. Lägg i brysselkålen och förväll den cirka 4 minuter. Låt rinna av.
Vispa ihop ägg, kesella, mjölk, senap, salt och peppar.
Lägg brysselkål och hälften av osten i pajskalet. Häll i äggstanningen. Fördela päronklyftor, delade nötter och resten av osten över.
Grädda mitt i ugnen tills pajen har fin färg, cirka 45 minuter i 200 grader.