RECEPT FRÅN HJ

Brownietårta med jordgubbsmousse

Av . Foto: Olof Abrahamsson

Okänd
8 bitar

Du behöver

    Browniebotten

  • 80 g smör
  • 2 st ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 msk kakao
  • 1 dl vetemjöl
  • Mousse:

  • 5 st gelatinblad
  • 500 g jordgubbar
  • 3 st äggulor
  • 2 dl florsocker
  • 4 dl vispgrädde
  • Garnering: jordgubbar och maränger

    Ugn: 175 º

Gör så här

1

Smält smöret i en stor kastrull. Ta den av värmen och rör i ägg, socker, vaniljsocker, kakao och mjöl.

2

Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen i 15 minuter. Låt bottnen svalna och ställ den sedan kallt ett par timmar.

3

Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten i 5 minuter. Rensa och mixa jordgubbarna till en puré. Vispa äggulor och florsocker pösigt. Vispa grädden.

4

Värm upp 1/2 dl av de mixade jordgubbarna i en kastrull. Ta upp gelatinbladen och låt smälta i kastrullen. Rör ner i resten av jordgubbspurén.

5

Vänd ner purén i äggsmeten och vänd sist i grädden. Häll moussen i formen och låt stelna i kylen i 6 timmar. Toppa med jordgubbar och maränger.


Recept