Brieostpaj med lök

Pajen blir gott krämig av brieosten som smälter under gräddningen.

Du behöver

Deg:

3 dl vetemjöl
125 g smör eller margarin
2 msk kallt vatten

Fyllning:

1 st gul lök
0.5 st purjolök
1 st vitlöksklyfta
1 msk smör eller margarin
salt peppar
125 g brieost
1 dl basilikablad färska
3 st ägg
2.5 dl matlagningsgrädde

Pensling och garnering:

ägg uppvispat
gräslök
2 dl matlagningsgrädde
salt peppar
1 st citron rivet skal och pressad saft
3 msk olja
salt och peppar
färsk timjan

Ugn: 200–225º

Gör så här

1

Hacka ihop mjöl, smör och vatten till en deg, gärna i matberedare. Kavla ut och lägg i en pajform 23 cm i diameter.

2

Nagga och ställ kallt i 30 minuter. Skala och hacka löken. Skiva purjolöken och hacka vitlök.

3

Fräs all lök mjuk i smör och krydda med salt och peppar. Lägg i pajskalet. Skär osten i bitar och lägg ovanpå och strö över basilikablad.

4

Vispa ihop ägg och grädde och häll över. Grädda i 30 minuter.

5

Skiva svampen och fräs i matfett. Strö över mjöl och späd med vatten, fond och grädde.

6

Tillsätt hackad grönpeppar och senap. Koka i 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

7

Skiva köttet och lägg ovanpå riset. Häll såsen över och gratinera i 10 minuter.

Scroll to Top