Du behöver

  • 1 kg blomkål
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 140 g kycklingbacon eller kalkonbacon
  • Ostsås

    Ostsås

  • 1 st finhackad vitlöksklyfta
  • olivolja
  • 1 dl torrt vitt vin eller matlagningsvin
  • 150 g emmentalerost grovriven
  • 3 st timjankvistar
  • 1 tsk majsstärkelse
  • strimlad salladslök

Gör så här

1

Skär blomkålen i cm-tjocka skivor rätt igenom med blast och rot kvar. Fördela på en ugnsplåt, ringla över olja och salta. Rosta mitt i ugnen ca 20 min.

2

Skär blomkålen i cm-tjocka skivor rätt igenom med blast och rot kvar. Fördela på en ugnsplåt, ringla över olja och salta. Rosta mitt i ugnen ca 20 min.

3

Ostsås: Fräs vitlöken hastigt i några droppar olja i en kastrull. Häll i vin, låt koka upp. Lägg ner ost och timjan, sjud under omrörning någon minut. Tillsätt majsstärkelse, rör om till en slät sås.

4

Ostsås: Fräs vitlöken hastigt i några droppar olja i en kastrull. Häll i vin, låt koka upp. Lägg ner ost och timjan, sjud under omrörning någon minut. Tillsätt majsstärkelse, rör om till en slät sås.

5

Stek baconet knaprigt med smör. Ringla ostsåsen över blomkålen. Strö över baconet vid servering. Garnera med timjan och salladslök.

6

Stek baconet knaprigt med smör. Ringla ostsåsen över blomkålen. Strö över baconet vid servering. Garnera med timjan och salladslök.


Recept