RECEPT FRÅN HJ

Blåbärsrulltårta med kesellamousse

Sommarens smaskigaste blåbärsrulltårta med pistaschnötter och kesellamousse blir lätt en läcker bakelse.

Foto: Thomas Carlén

Okänd
0 portioner

Du behöver

  • 3 st ägg
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 0.5 dl mjölk
  • 1 dl pistaschnötter hackade
  • 2 msk strösocker
  • Fyllning:

  • 2 st gelatinblad
  • 250 g kesella 10 %
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 dl florsocker
  • 125 g blåbär
  • Ugn: 250º

    Det här behövs:

Gör så här

1
Vispa ägg och socker pösigt.
2
Blanda mjöl och bakpulver. Sikta ner det i äggsmeten. Tillsätt mjölken.
3
Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna, 30 x 40 cm. Strö över de hackade pistaschnötterna. Grädda kakan mitt i ugnen, ca 5 minuter.
4
Sockra på kakan när du tagit ut den ur ugnen. Stjälp upp kakan på smörpapper. Dra bort bakplåtspapperet. Fukta eventuellt papperet med lite vatten om det inte släpper.
5
Låt kakan kallna under långpannan. Då spricker inte kakan när den ska rullas ihop.
6
Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter. Krama ur dem och smält gelatinet i en kopp i mikron 10 sekunder på full effekt eller i en kastrull på spisen.
7
Blanda kesella, florsocker och vaniljsocker till en jämn smet. Ta en stor sked av smeten och rör ner i de smälta gelatinbladen och rör om. Blanda sedan genast blandningen med resten av kesellablandningen.
8
Tillsätt blåbären och rör om. Ställ fyllningen i kylen tills den får moussekonsistens, ca 30 minuter.
9
Bred fyllningen på kakan och rulla ihop från långsidan. Skär upp rulltårtan i bitar.

Kommentar:
Skuren i lite tjockare bitar blir rulltårtan fina bakelser med en klick grädde, blåbär och en mynta- eller citronmelisstopp.

Recept