RECEPT FRÅN HJ

Blåbärsknäckebröd med mandel

Köpt knäckebröd i all ära, men detta spröda hembakade knäckebröd med blåbär slår det mesta. Gott ihop med smakrika julostar.

Foto: Ove Lindfors

Okänd
16 stycken

Du behöver

  • 25 g jäst
  • 3 dl mjölk 3 %
  • 0.5 tsk salt
  • 2 dl grovt rågmjöl
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 dl blåbär torkade
  • 1 dl mandel grovhackad
  • vetekli eller kruska till utbakningen
  • Ugn: 225°/50º

Gör så här

1
Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till 37º. Rör ut jästen i mjölken. Tillsätt salt, rågmjöl, vetemjöl, blåbär och mandel och arbeta ihop till en smidig deg.
2
Strö kli på bakbordet. Dela degen i 16 bitar och rulla bitarna till bollar. Kavla ut varje boll så tunt som möjligt. Kavla bröden med en kruskakavel eller nagga med en brödnagg.
3
Grädda mitt i ugnen tills brödkakorna börjar mörkna i kanterna, 6–8 minuter. Sänk ugnsvärmen till 50º och slå över till varmluftsugn. Lägg alla bröd på 2 plåtar och efterbaka med luckan på glänt, ca 1 timme. Låt kallna på galler.

Recept