RECEPT FRÅN HJ

Blåbärsbullar med vanilj

Lätta och luftiga bullar med krämig vaniljfyllning och söta blåbär. Det här är en bulle med smak av sommar!

Av . Foto: Erik Karlsson

Okänd
30 stycken

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 3 dl mjölk
  • 1 st ägg
  • 1 dl strösocker
  • 0.5 tsk stött kardemumma
  • 11 dl vetemjöl
  • 1.5 tsk bakpulver
  • 175 g rumsvarmt smör
  • 1 tsk salt
  • Fyllning

  • 100 g rumsvarmt smör
  • 200 g färskost
  • 1.5 dl florsocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 0.5 dl majsstärkelse
  • 200 g blåbär
  • 0.5 dl majsstärkelse
  • 2 msk strösocker
  • Pensling

  • ägg
  • Garnering

  • 2 dl florsocker
  • 1 msk vatten
  • Ugn: 225°

Gör så här

1

Smula ner jästen i en degskål. Värm mjölken till 37°, häll den över jästen och rör tills jästen lösts upp.

2

Blanda i ägg, socker, kardemumma, mjöl blandat med bakpulver, smör i bitar och salt. Arbeta degen väl i maskin i 10 minuter. Täck med plastfolie och låt vila i kylen i 30 minuter.

3

Fyllning: Vispa smör och färskost fluffigt med elvisp. Vispa i florsocker, vaniljsocker och majsstärkelse. Blanda blåbären med majsstärkelse och socker.

4

Ta upp degen på mjölat bakbord. Kavla ut till en platta, 48 x 40 cm. Skär i fyrkanter, 8 x 8 cm.

5

Lägg en klick fyllning på varje. Toppa med bär. Vik in kanterna mot mitten och tryck till. Lägg bullarna i formar. Låt jäsa övertäckta i 1 timme.

6

Pensling: Pensla med ägg och grädda strax under mitten i ugnen i 8 minuter.

7

Garnering: Rör ihop florsocker och vatten. Glasera bullarna när de svalnat.


Recept