RECEPT FRÅN HJ

Blåbärsbröd

Ett saftigt skållat rågbröd med surdeg och blåbär.

Foto: Karin Mönefors

Okänd
0 portioner

Du behöver

    Skållning:

  • 2 3/4 st rågflingor
  • 4.5 dl rågmjöl fint
  • 5 dl vatten 100
  • Degsättning:

  • 10.5 dl vetemjöl
  • 25 g jäst
  • 100 g blåbär
  • 0.25 dl rapsolja kallpressad
  • 1.25 dl brödsirap
  • 2 tsk salt
  • 1.5 msk anis stött
  • 0.75 dl rågmjöl surdeg av
  • Ugn: 250° och 200°

    Det här behövs till 2 korgbröd:

Gör så här

1
Lägg rågflingor och rågmjöl i degbunken. Häll över kokande vatten och rör om. Låt svalna över natten.
2
Tillsätt mjöl, jäst, blåbär, olja, sirap, salt, anis, fänkål och surdeg. Arbeta degen, ca 10 minuter i köksmaskinen. Låt den jäsa i minst 1 timme, gärna 2.
3
Arbeta degen på mjölat bakbord och dela den i två delar. Forma den och lägg i mjölade korgar med skarven uppåt. Tryck till i mitten på bröden. Låt dem jäsa övertäckta, ca 30 minuter.
4
Vänd upp bröden ur korgarna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa ytterligare, ca 20 minuter.
5
Skåra bröden med en vass kniv och sätt in i nedre delen av ugnen. Sänk temperaturen direkt till 200° och grädda bröden, ca 40 minuter.
6
Häll 1 dl vatten i botten på en het långpanna i slutet av gräddningen. Ångeffekten ger brödet en knaprig yta. Låt bröden svalna på galler.

Recept