Björnbärsmarmelad med vanilj

Att koka egen marmelad är både enkelt och roligt. Dessutom kan du experimentera med olika smaksättare. Här har vi parat ihop björnbären med god vanilj.

Du behöver

  • 2 l björnbär
  • 2 vaniljstänger
  • 500 g syltsocker

Gör så här

1

Lägg bären i en gryta. Klyv vaniljstängerna på längden och skrapa ner fröna i grytan. Lägg ner vaniljstängerna i grytan.

2

Hetta upp långsamt och koka på svag värme under lock 10 minuter. Skaka grytan då och då.

3

Tillsätt sockret och höj värmen. Koka utan lock i 2–3 minuter. Rör ett par gånger under tiden.

4

Ta grytan från värmen och skumma av. Låt vila i 15 minuter. Rör någon gång så att temperaturen jämnas ut.

5

Plocka upp vaniljstängerna.

6

Häll marmeladen ända upp till kanten i varma, väl rengjorda burkar och sätt på lock. Förvara mörkt och svalt eller i kylen.

Scroll to Top