Du behöver
- 700 g nötkött t ex högrev, bog eller grytbitar
- 1 tsk salt
- 2 st gula lökar
- 2 st vitlöksklyftor
- 2 cm färsk ingefära
- 1/2-1 st röd chili
- 1 tsk gurkmeja
- 1 tsk mald koriander
- 1 tsk spiskummin
- 1.5 tsk currypasta
- 1 st burk kokosmjölk
- 0.5 dl kokosflingor
Garnering:
2 msk mandel finhackad
1 st röd paprika
2 st salladslökar
1 tsk spiskummin
Det här behövs för 4-5 port:
Gör så här
1
Skär köttet i tärningar och bryn dem runtom i lite matfett. Krydda med salt och lägg över köttet i en gryta.
2
Skala lökarna och skiva dem tunt. Fräs löken i lite matfett tills den blir mjuk och glansig utan att få färg.
3
Tag bort kärnor och hinnor från chilin. Finhacka den. Skala och finhacka ingefäran. Lägg ner ingefära, chili, pressad vitlök och alla kryddorna i lökpannan. Låt allt fräsa några minuter på svag värme. Lägg över det i köttgrytan.
4
Tillsätt kokosmjölk och låt grytan sjuda under lock ca 75-90 minuter.
5
Tillsätt kokos. Rör om och låt grytan puttra i ytterligare någon minut. Smaka av.
6
Kärna ur paprikan och strimla den. Ansa och strimla salladslöken. Fräs det mjukt och glansigt i lite matfett. Strö över spiskummin och finhackad mandel. Rör om.
7
Fördela paprikaröran över grytan och bjud den tillsammans med kokt ris.