Köttfärsgratäng med potatis och osttäcke

Under ett läckert osttäcke varvas potatis med en mustig köttfärssås. Servera gratängen med en krispig sallad och njut av en matig middag för hela familjen.

4 portioner

Du behöver

  • 500 g köttfärs
  • 2 msk smör
  • 1 gul lök
  • 2 msk tomatpuré
  • ½ dl chilisås
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk kalvfond
  • 400 g krossade tomater
  • ½ dl vatten
  • 2 tsk oregano
  • salt och peppar
  • 1 kg potatis
  • 175 g färskost med tomater
  • 2 dl matlagningsgrädde
  • 1 ½ dl riven ost

Servera med:

sallad

Ugn: 200°

Gör så här

1

Fräs färsen smulig i en stekpanna med smör. Skala och hacka löken och låt den fräsa med färsen.

2

Tillsätt tomatpuré, chilisås, pressad vitlök, fond, krossade tomater, vatten och oregano, och koka ihop i 15 minuter. Salta och peppra.

3

Skala och skiva potatisen tunt. Varva potatis och köttfärssås i en smord ugnsform.  Avsluta med potatis.

4

Vispa ihop färskost och grädde, och häll i formen. Strö över ost och gratinera tills potatisen är mjuk, ca 1 timme. Servera med sallad.

Scroll to Top