Baconlindad fläskfilé med madeirasky och potatiskaka

Du behöver 800 g fläskfilé 1 pkt bacon salt svartpeppar 1 msk smör Sky: 2 st schalottenlökar 1 msk smör 2 msk tomatpuré 2 dl...

Du behöver

  • 800 g fläskfilé
  • 1 pkt bacon
  • salt svartpeppar
  • 1 msk smör

Sky:

2 st schalottenlökar
1 msk smör
2 msk tomatpuré
2 dl madeira
2.5 dl vatten
2 msk kycklingfond konc
1 tsk dijonsenap
2 tsk smör
salt svartpeppar

Potatiskakor:

600 g potatis mjölig sort
1 st schalottenlök
salt svartpeppar
2 msk smör
olja
äggringar eller utstickare

Servera med:

brytbönor kokta

Ugn: 175°

Det här behövs till 4– 6 port:

Gör så här

1
Putsa filéerna, salta och peppra. Linda bacon runt om och bryn köttet i en stekpanna med smör. Lägg över filéerna i en ugnssäker form, stick in en köttermometer och stek färdigt mitt i ugnen tills innertemperaturen är 65°. Låt köttet vila, övertäckt med aluminiumfolie, ca 10 minuter innan det skärs upp.

2
Sky: Finhacka löken och fräs den mjuk i en kastrull med smör. Tillsätt tomatpurén och rör om. Späd med madeira, vatten och kycklingfond under omrörning. Låt skyn koka ihop tills cirka 3 1/2 dl återstår. Sila skyn och vispa ner dijonsenap och 2 tsk smör. Smaka av med salt och peppar.

3
Potatiskaka: Skala och grovriv potatisen. Krama ur och låt rinna av i en sil. Blanda potatisen med grovriven lök, lite salt och svartpeppar.

4
Smält smöret i en stekpanna och “låt det tystna”. Olja äggringarna och lägg ner i stekpannan. Packa potatisen i äggringarna. Stek potatiskakorna på medelvärme, ca 6 minuter, tills de får fin färg på undersidan. Ta bort äggringarna, vänd kakorna och stek ytterligare ca 6 minuter.

5
Skär köttet i ca 4 cm tjocka bitar och lägg upp på tallrikar. Servera med het sky, potatiskaka och kokta brytbönor.

Scroll to Top