RECEPT FRÅN HJ

Aroniasylt med mörk rom

Här har vi kokat en god sylt av aroniabär som får extra karaktär av mörk rom. Gott på rostat bröd, till dessertostar och som fyllning i bakverk.

Foto: Karin Mönefors

Tillagningstid: 50 minuter
3 burkar

Du behöver

  • 1 l aroniabär
  • 2 dl vatten
  • 1 st kanelstång
  • 5 dl syltsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • saften från en halv citron
  • 5 cl mörk rom

Gör så här

1

Skölj och ansa bären.

2

Koka upp bär, vatten och kanel på svag värme tills bären faller sönder, ca 25 minuter. 

3

Blanda vaniljsocker och syltsocker och rör ner i grytan. Tillsätt citronsaft och koka tills det blir lite simmigt, ca 15 minuter.

4

Ta grytan från värmen, fiska upp kanelstången och tillsätt den mörka romen. Skumma och häll sylten på rena, varma burkar. Sätt genast på lock. Låt burken stå svalt.


Kommentar:
Aroniabär växer på buskar i mångas trädgårdar och går att plocka på sensommaren och hösten. Aroniabären blir något sötare om de har varit frysta och kan användas till allt ifrån saft och marmelad till snaps och te.

Recept