RECEPT FRÅN HJ

Aprikosglaserad fläskfilé med sötpotatispuré

Av . Foto: Olof Abrahamsson

Okänd
4 portioner

Du behöver

  • 600 g fläskfilé
  • 1 msk smör
  • 3 msk aprikosmarmelad
  • 0.5 st chilipeppar
  • 1 msk kalvfond
  • Sötpotatispuré:

  • 700 g sötpotatis
  • 0.5 dl vispgrädde
  • 1 tsk dijonsenap
  • salt peppar
  • Sås:

  • 1 st schalottenlök
  • 1 msk smör
  • 2 msk aprikosmarmelad
  • 2 dl vitt vin
  • 2 dl vatten
  • 1 msk kalvfond
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 msk soja
  • 1 msk maizena redning
  • Servera med:

  • sugar snaps
  • mangoldsallad
  • Ugn: 175°

Gör så här

1
Sötpotatispuré: Skala och skär potatisen i bitar och koka den mjuk. Häll av vattnet och ånga potatisen torr. Mosa potatisen med en potatisstöt. Värm grädden och blanda den med moset. Smaka av med senap, salt och peppar.
2
Putsa köttet. Salta och peppra. Bryn köttet runt om i en stekpanna med smör. Koka ihop marmelad, hackad chili och fond i en kastrull ett par minuter.
3
Lägg köttet i en ugnsform och pensla det med den hopkokta marmeladen. Tillaga i ugnen tills köttets innertemperatur är 65°. Låt köttet vila i 10 minuter.
4
Sås: Skala och hacka löken och fräs den mjuk i en kastrull med smör. Tillsätt marmelad, vin, vatten, fond och grädde, och koka ihop i 20 minuter. Smaka av med soja, salt och peppar. Red av såsen.
5
Ansa sugar snaps och fräs dem hastigt i en stekpanna med olja. Skär upp köttet i skivor och servera det med sötpotatispuré, sås, sugar snaps och sallad.

Recept