RECEPT FRÅN HJ

Aprikosbulgur med merguez

Av . Foto: Ove Lindfors

Okänd
4 portioner

Du behöver

  • 300 g merguez
  • olivolja
  • 250-300 g halloumi
  • Bulgur:

  • 1 st rödlök
  • 1 st citron pressad saft
  • 1 msk flytande honung
  • 2.5 dl bulgur gärna fullkorn
  • 5 dl grönsaksbuljong
  • 1 tsk harissa
  • 1 st pressad vitlöksklyfta
  • 2 msk olivolja
  • 2 dl torkade aprikoser
  • 1 st mango eller papaya
  • 50 g pistaschnötter
  • 1 dl hackad koriander eller oregano
  • 50 g späda salladsblad t ex babyspenat
  • Dressing

  • 2 dl turkisk yoghurt
  • 1 tsk mald spiskummin
  • 1 msk tahini
  • 1 tsk rivet citronskal
  • 1 st pressad vitlöksklyfta
  • salt

Gör så här

1

Blanda ingredienserna till dressingen.

2

Skala, dela och skiva löken tunt. Blanda citronsaft och honung. Vänd ner löken. Låt marinera i minst 30 minuter. Rör om ett par gånger under tiden. 

3

Koka bulgur i buljongen tillsammans med harissa och vitlök. Ta från värmen, tillsätt oljan och rör grynen fluffiga.

4

Strimla aprikoserna, tärna mangon och grovhacka nötterna.

5

Blanda lök med marinad, aprikoser, mango, nötter och örter med grynen.

6

Skiva korven och stek i olivolja. Låt den rinna av på hushållspapper. Vänd ner i salladen vid servering tillsammans med salladsbladen.

7

Skiva halloumin och stek i olivolja. Servera bulgursalladen med nystekt halloumi och dressing.


Kommentar:
Matig bulgursallad med orientalisk smak. Nötter och såväl torkad som färsk frukt i salladen passar väldigt bra ihop med den spiskummin-kryddade merguez-korven. Stekt halloumi till är egentligen inte nödvändigt, men väldigt gott.

Recept