RECEPT FRÅN HJ

Äpple- och kardemummabullar

Av . Foto: Olof Abrahamsson

Okänd
30 stycken

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 3 dl mjölk
  • 2 st ägg
  • 125 g smör
  • 2 msk strösocker
  • 0.5 tsk salt
  • 10 dl vetemjöl
  • Fyllning:

  • 125 g smör rumsvarmt
  • 0.5 dl strösocker
  • 2 tsk stött kardemumma
  • 1 st äpplen 1-2 st
  • 1 dl russin
  • Pensla med:

  • ägg
  • mandelspån
  • Ugn: 225°

Gör så här

1

Smula jästen i en skål. Värm mjölken till 37° och häll över jästen. Rör om tills den lösts upp. Tillsätt ägg, rumsvarmt smör i bitar, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl tills den är smidig. Låt degen jäsa övertäckt i 45 minuter.

2

Fyllning: Rör samman rumsvarmt smör, socker och kardemumma. Tvätta och riv äpplena grovt och krama ur vätskan.

3

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i två bitar. Kavla ut varje bit till en platta, 40x30 cm. Bred på smörfyllningen och strö över rivet äpple och russin. Rulla ihop och skär i bitar.

4

Ställ med snittytan upp på en plåt med bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa övertäckta i 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö på mandelspån. Grädda i ca 8 minuter.


Kommentar:
Här använder vi russin i stället för socker i fyllningen. Hacka gärna russinen för ännu mera sötma.

Recept