Du behöver
- 150 g smör eller margarin
- 1.5 dl socker
- 1 st ägg
- 3 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk kanel malen
Fyllning:
2 dl crème fraîche
1 dl socker
citron rivet skal av 1/2
2 st ägg
2.5 st äpplen fasta
florsocker eventuellt lite
Ugn: 200°
Det här behövs för ca 8-10 bitar:
Gör så här
1
Rör matfett och socker ljust och poröst. Tillsätt ägget och rör ytterligare en stund.
2
Blanda samman mjölet med bakpulver och kanel. Rör ner det i smeten.
3
Klicka ut smeten i smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 10-12 minuter.
4
Vispa samman creme fraiche med socker, rivet citronskal och ägg under tiden. Skala, kärna ur och skär äpplen i tunna klyftor.
5
Ta ut kakan och häll fyllningen över den. Stick ner äppelklyftorna. Grädda ytterligare ca 30-35 minuter.
6
Låt kakan kallna och sikta eventuellt över lite florsocker.