Äppelpaj med katrinplommon

I den här äppelpajen är det katrinplommonet som gör det där lilla extra för den redan goda smaken! Servera gärna lite syrlig citrongrädde till!

Du behöver

Pajdeg:

3 dl siktat dinkelmjöl
2 msk strösocker
0.5 tsk bakpulver
150 g smör
1 st ägg

Fyllning:

2 st äpplen
katrinplommon kärnfria
2 st ägg
0.75 dl strösocker
1 tsk kardemummakärnor nystötta
2 tsk vaniljsocker
2.5 dl vispgrädde
0.5 dl hasselnötter

Citrongrädde:

2 dl vispgrädde
2 msk turkisk yogurt
1 st citron 1 msk rivet citronskal + pressad saft
1 tsk strösocker

Ugn: 175°

Gör så här

1

Pajdeg: Arbeta snabbt ihop mjöl, socker, bakpulver och smör, gärna i matberedaren. Tillsätt ägget och arbeta ihop till en deg. Vira in degen i plastfolie och låt degen vila i kylen, 1 timme.

2

Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, 26 cm i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Låt degen vila i kylen, i minst 30 minuter. Förgrädda mitt i ugnen, ca 10 minuter.

3

Fyllning: Kärna ur och klyfta äpplena. Dela katrinplommonen. Fördela äpple och plommon i pajskalet. Vispa ihop ägg, socker, kardemumma, vaniljsocker och grädde, och häll i formen. Strö över nötterna. Grädda i nedre delen av ugnen, ca 40 minuter.

4

Citrongrädde: Vispa grädden. Rör ner turkisk yogurt, rivet citronskal och strösocker. Smaka av med pressad citronsaft. Låt stå kallt.

Scroll to Top