Äppelkaka med rödbetor och färskost

Rårivna rödbetor i smeten ger en saftig och smakrik kaka.

Du behöver

  • 2 st äpplen
  • 2.5 dl rörsocker
  • 2 tsk kanel
  • 150 g smör
  • 3 st ägg
  • 150 g rödbetor råa
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver

Topping:

200 g philadelphiaost
1 dl kesella
1 tsk vaniljsocker
1 msk florsocker
0.5 st citron rivet skal

Garnera med:

pumpakärnor

Ugn: 175°

10 bitar

Gör så här

1
Kärna ur och klyfta äpplena. Blanda socker och kanel i en bunke. Vänd runt äppelklyftorna i blandningen och ta upp dem.

2
Lägg rumsvarmt smör i bunken och vispa det pösigt. Vispa i äggen, ett i taget. Skala och finriv rödbetorna och blanda ner i smeten. Rör ner mjölet blandat med bakpulver.

3
Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant som 24 centimeter i diameter. Stick ner äppelklyftorna. Grädda i nedre delen av ugnen i 45–50 minuter. Känn med en sticka att kakan är genomgräddad. Låt kallna.

4
Topping: Blanda alla ingredienser och bred över den kalla kakan. Strö över pumpakärnor.

Scroll to Top