Äppelgalette med salt kolasås

Ljuvlig äppelgalette med kolasås som piffats upp med lite flingsalt som bryter av fint mot det söta. Så här gör du det mesta av höstens goda äpplen!

8 bitar

Du behöver

  • 6 äpplen
  • 3 msk pressad citronsaft
  • 1 rulle utkavlad färsk smördeg
  • 2 msk smält smör
  • 2 msk florsocker
  • 1 tsk malen kanel

Garnering och servering

myntakvistar
1 ½ dl kolasås på tub
5 flingsaltskorn

Gör så här

1

Skär äpplena i 4 klyftor och ta ur kärnhusen. Skär klyftorna i tunna skivor. Ringla över citronsaft så att de inte mörknar.

2

Rulla ut smördegen tillsammans med pappret på en plåt. Lägg äppelskivorna omlott i grupper över degen. Lämna en 6 cm bred degkant runt om.

3

Pensla äppelskivorna med smält smör och sikta över hälften av florsockret. Vik upp degkanten.

4

Grädda galetten i mitten av ugnen i ca 30 minuter, tills den fått fin färg. Låt svalna i ca 30 minuter. Pudra över resten av florsockret och kanelen.

5

Garnering och servering: Garnera med mynta och servera med kolasås smaksatt med flingsalt.

Scroll to Top