Du behöver
Deg
25 g jäst
2.5 dl mjölk
75 g rumsvarmt smör
0.5 msk nystötta kardemummakärnor
0.5 tsk salt
0.5 dl strösocker
7 dl vetemjöl
Fyllning
150 g mandelmassa
1.5 st äpplen
100 g rumsvarmt smör
0.5 dl florsocker
1 msk kanel
Att pensla med
1 st ägg
mandelspån
pärlsocker
Gör så här
Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervärme, 37 grader. Rör ut jästen i mjölken.
Klicka i smöret, och rör tills det löst sig. Tillsätt kardemumma, salt, socker och mjöl. Arbeta kraftigt ihop till en smidig deg.
Låt jäsa under duk cirka 40 minuter.
Grovriv mandelmassan. Skölj och fintärna äpplena.
Kavla ut degen till en rektangel, cirka 50×30 centimeter. Bred på smöret. Strö över mandelmassa, äppeltärningar, socker och kanel.
Rulla ihop till en rulle och skär i 20 skivor. Lägg skivorna i stora bullformar. Låt jäsa under duk cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
Pensla med uppvispat ägg. Strö på mandelspån och pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen cirka 12 minuter. Låt svalna på galler.