RECEPT FRÅN HJ

Äppelbullar med kardemumma

Av . Foto: Olof Abrahamsson

Okänd
30 stycken

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 3 dl mjölk
  • 2 st ägg
  • 125 g smör
  • 2 msk strösocker
  • 0.5 tsk salt
  • 10 dl vetemjöl
  • ägg till pensling
  • mandelspån
  • Fyllning

  • 125 g smör
  • 0.5 dl strösocker
  • 2 tsk stött kardemumma
  • 1.5 st äpplen
  • 1 dl russin
  • Ugn: 225°

Gör så här

1

Smula jästen i en skål. Värm mjölken till 37° och häll över jästen. Rör om tills jästen lösts upp.

2

Tillsätt ägg, rumsvarmt smör i bitar, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl tills den är smidig. Låt jäsa övertäckt i 45 minuter.

3

Fyllning: Rör ihop rumsvarmt smör, socker och kardemumma. Tvätta och riv äpplena grovt. Krama ur vätskan.

4

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två bitar. Kavla ut varje bit till en platta, 40 x 30 cm.

5

Bred på smörfyllningen och strö över rivet äpple och russin. Rulla ihop och skär i bitar.

6

Ställ med snittytan upp på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö på mandelspån.

7

Grädda i ca 8 minuter.


Recept