Du behöver
- 100 g smör
- 1 dl mjölk
- 0.5 dl vispgrädde
- 1 st apelsin
- 2 st ägg
- 1.5 dl strösocker
- 3 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 2 tsk vaniljsocker
- 100 g mandelmassa
- 100 g smör
- 1 dl pressad apelsinsaft
- 1 dl strösocker
- 0.5 dl vetemjöl
- 2 msk vispgrädde
- 100 g mandelspån
Toscasmet:
Ugn: 175º/200º
Gör så här
1
Smält smöret i en kastrull. Ta kastrullen från plattan och häll i mjölk, grädde och apelsinskal.
2
Vispa ägg och socker pösigt, gärna med elvisp. Vispa ner smörblandningen i äggsmeten. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och sikta ner i smeten. Riv mandelmassan fint och rör ner i smeten.
3
Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen, 30 minuter.
4
Toscasmet: Smält smöret i en kastrull. Tillsätt apelsinsaft och socker och rör om. Vispa i mjöl och grädde och värm smeten under omrörning tills den tjocknar. Rör i mandelspån. Bred försiktigt smeten över kakan. Höj ugnsvärmen till 200° och grädda tills den fått fin färg, ca 10 minuter