Apelsinstek av fläskkarré

Du behöver 1.3 kg fläskkarré benfri 1 msk smör Kokspad: 1 st coca cola 33 cl 1 st apelsin 1 st rosmarin kvist 1 tsk...

Du behöver

  • 1.3 kg fläskkarré benfri
  • 1 msk smör

Kokspad:

1 st coca cola 33 cl
1 st apelsin
1 st rosmarin kvist
1 tsk svartpepparkorn
2 cm färsk ingefära
1 st vitlöksklyfta
1 tsk salt
0.5 dl balsamicovinäger

Sås:

4 dl buljong silad
1 dl vispgrädde
2 msk vetemjöl

Garnera med:

apelsin skivad
rosmarin

Servera med:

potatis kokt
steklök syltad

Gör så här

1

Torka av köttet och bryn det runt om i en stekpanna med smör. Koka upp coca-cola, rivet skal och pressad saft av apelsin, rosmarin, svartpep-par, hackad ingefära, skalad och skivad vitlök, salt och balsamicovinäger, i en gryta eller tryckkokare.

2

Lägg ner köttet i kokspadet och låt det koka upp och sedan sjuda i ca 1 1/2 timme tills innertemperaturen är 80–85º. För tryckkokning följer du anvisningarna för respektive märke. Tiden beräknas till ca 30 minuter.

3

Låt köttet vila i buljongen i 10 minuter. Skiva köttet och lägg upp på ett serveringsfat.

4

Sila och mät upp buljongen i en kastrull. Vispa samman grädde och mjöl i en skål och häll ner i kokspadet under omrörning. Låt såsen koka 3–5 minuter.

5

Smaka av såsen med salt och peppar. Garnera köttet med apelsinski-vor och rosmarin, och servera med potatis, grönsaker och syltad steklök.

Scroll to Top