Du behöver

  • 150 g smör
  • apelsiner
  • 3 dl strösocker
  • ägg
  • 2.5 dl vetemjöl
  • 0.5 tsk vaniljpulver
  • Saffranskola

  • 2.5 dl vispgrädde
  • 1.5 dl strösocker
  • 0.5 g saffran
  • 50 g smör
  • dl En fjärdedel dl ljus sirap

Gör så här

1

Smörj en form med löstagbar kant, 22 cm i diameter. Smält smöret till kakan i en kastrull och ta av från värmen. Tillsätt finrivet skal samt saften från apelsinerna. Rör ner socker, ägg, mjöl och vaniljpulver och rör till en klumpfri smet.

2

Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i cirka 30 minuter på 175 grader. Ta ut kakan och låt svalna i kylskåp medan du gör saffranskolan.

3

Koka upp alla ingredienser till saffranskolan i en tjockbottnad kastrull. Låt koka på medelhög värme tills kolan nått en temperatur på 126°. Häll kolan direkt på den avsvalnade kladdkakan och låt stelna i rumstemperatur.


Recept