Du behöver
- 150 g smör
- apelsiner
- 3 dl strösocker
- ägg
- 2.5 dl vetemjöl
- 0.5 tsk vaniljpulver
Saffranskola
2.5 dl vispgrädde
1.5 dl strösocker
0.5 g saffran
50 g smör
dl En fjärdedel dl ljus sirap
Gör så här
Smörj en form med löstagbar kant, 22 cm i diameter. Smält smöret till kakan i en kastrull och ta av från värmen. Tillsätt finrivet skal samt saften från apelsinerna. Rör ner socker, ägg, mjöl och vaniljpulver och rör till en klumpfri smet.
Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i cirka 30 minuter på 175 grader. Ta ut kakan och låt svalna i kylskåp medan du gör saffranskolan.
Koka upp alla ingredienser till saffranskolan i en tjockbottnad kastrull. Låt koka på medelhög värme tills kolan nått en temperatur på 126°. Häll kolan direkt på den avsvalnade kladdkakan och låt stelna i rumstemperatur.