Apelsinkaka med mascarponekräm

När du får oväntat besök, många gäster eller om du bara längtar efter något gott. Kakan är härligt spröd och lite krispig med en smörig apelsinsmak. Servera med fikon, jordgubbar och god mascarponekräm. Färskostkrämen passar väldigt bra även till en enkel bär- och fruktsallad.

Du behöver

  • 0.5 pkt jäst för söta degar
  • 2 msk Ljummet vatten
  • 250 g rumstempererat smör
  • apelsiner
  • 1 krm salt
  • 1 msk vaniljsocker
  • ägg
  • ca 7 dl vetemjöl
  • 8 msk råsocker
  • 4 msk smör
  • 0.75 dl socker

Kall apelsin- och vaniljkräm

ägg
0.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
250 g mascarponeost
finrivet skal av 1 apelsin
jordgubbar

Gör så här

1

Sätt ugnen på 250 grader. Blanda jäst med vattnet. Rör samman smör, apelsinskal, salt och socker. Blanda ner ägg och jästblandningen. Tillsätt mjölet och arbeta ihop till en ganska lös och smidig deg. Låt jäsa i ca 30 minuter.

2

Knåda snabbt ihop degen. Tillsätt lite mer mjöl om det behövs. Degen ska vara mjuk och följsam. Mjöla ett bakplåtspapper lätt. Kavla ut degen på bakplåtspapper direkt, annars blir den svår att flytta, till en tunn kaka ca 3 mm. Strö över socker och klicka ut smöret jämt över kakan. Grädda i 8 minuter eller tills kakan är lätt gyllene i kanterna.

3

Medan kakan jäser kan du göra krämen. Skilj gulor och vitor åt. Vispa ägg, vaniljsocker och socker. Tillsätt mascarponeosten. Vispa tills smeten blir lätt och luftig. Vispa äggvitorna till ett vitt, hårt skum och blanda försiktigt ner det i krämen. Ställ krämen kallt tills den ska serveras.

Scroll to Top