Apelsinfärserad rödtungafilé med vitvinssås och blomkålspuré

Du behöver 600 g rödtungafiléer salt vitpeppar 1 dl sesamfrön 2 msk smör Fyllning: 1 st fiskfilé + fiskköttet från fenorna 0.5 st apelsin rivet...

Du behöver

  • 600 g rödtungafiléer
  • salt vitpeppar
  • 1 dl sesamfrön
  • 2 msk smör

Fyllning:

1 st fiskfilé + fiskköttet från fenorna
0.5 st apelsin rivet skal
1 krm salt
0.5 krm vitpeppar
1 st ägg
1 dl vispgrädde

Vitvinssås:

1 st schalottenlök
2 msk smör
2 dl vin vitt torrt
1 dl vatten
2 msk kycklingfond
2 dl vispgrädde
1 msk smör
salt peppar

Blomkålspuré:

500 g blomkål
200 g palsternacka
300 g potatis mjölig sort
2 msk smör
1 dl crème fraîche
salt peppar

Garnera med:

16 st skalade räkor
apelsinskal zestat

Gör så här

1
Fyllning: Dra loss fenköttet från rödtungafiléerna. Lägg fen-köttet tillsammans med 1 av fiskfiléerna, apelsinskal, salt och peppar matberedaren med kniven monterad och mixa samman. Tillsätt ägg och grädde och mixa till en slät färs.

2
Lägg fiskfiléerna med den köttiga sidan ner på ett smörpap-per och gör ett kort snitt i mitten med en vass kniv, där ryggbe-net suttit. Salta och peppra. Lägg en klick av fiskfärsen i mitten på filéerna och vik över ändarna till ett paket.

3
Panera de “fina” sidorna av fiskpaketen i sesamfrö och stek den sidan i en stekpanna med smör, ca 1 minut. Vänd och lägg över “fiskpaketen” i en smord ugnsfast form. Så långt kan du förbereda. Tillaga mitt i ugnen, ca 15 minuter.

4
Vitvinssås: Skala och hacka löken och fräs den blank i en kastrull med smör. Tillsätt vin och koka ihop till hälften återstår. Späd med vatten, fond och grädde och koka i ca 10 minuter. Sila såsen och häll tillbaka den i kastrullen. Vispa ner smöret och smaka av med salt och peppar.

5
Blomkålspuré: Ansa blomkålen och dela den i buketter. Skala och skiva palsternacka och potatis. Koka blomkål, palsternacka och potatis i lättsaltat vatten tills allt är riktigt mjukt, ca 15 minuter. Häll av vattnet och tillsätt smör och crème fraiche och mixa till en puré med en mixerstav. Smaka av med salt och peppar.

6
Garnera fisken med räkor, apelsinskal och timjan och servera den nystekt med vitvinssås, blomkålspuré och kokta sockerärter.

Scroll to Top