Apelsin- och mandelkaka

Kakan blir härligt saftig tack vare mandelmassa i degen. Apelsin gör kakan läckert sötsyrlig. Servera till kaffet ihop med en klick grädde!

12 bitar

Du behöver

  • 200 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 300 g mandelmassa
  • 3 ägg
  • 50 g sötmandel
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • rivet skal från 1 ½  apelsin + 2 dl pressad apelsinsaft (ca 2 apelsiner)

Glasyr:

2 dl florsocker
1.5 msk pressad apelsinsaft

Ugn: 175°

Gör så här

1

Blanda rumsvarmt smör, socker och riven mandelmassa i en skål och vispa det poröst, gärna med elvisp. Tillsätt äggen ett i taget under vispning.

2

Hacka mandeln och blanda den med mjöl och bakpulver, och rör ner i smeten. Blanda i apelsinskal och -saft.

3

Häll smeten i en smord och bröad form, som rymmer 1 1/2 l. Grädda i ca 1 timme. Kontrollera med en provsticka att kakan är klar. Låt den vila i formen i 10 minuter innan den stjälps upp.

4

Glasyr: Rör ihop florsocker och apelsinsaft och ringla över kakan.

Scroll to Top