RECEPT FRÅN HJ

Apelsin- och aprikoskaka med korinter

Foto: Thomas Carlén

Okänd
0 portioner

Du behöver

  • 75 g korinter
  • 175 g aprikoser mjuka
  • 200 g smör mjukt
  • 2 dl strösocker
  • 4 st ägg
  • 3.5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 st apelsin rivet skal
  • 0.5 dl pressad apelsinsaft alternativt Blossa starkvinsglögg clementinsmak
  • Ugn: 175º

    Det här behövs:

Gör så här

1
Smörj och bröa en avlång bakform som rymmer ca 1 1/2 l. Lägg ev en bit bakplåtspapper i botten.
2
Skölj korinterna i hett vatten och torka av dem på en ren kökshandduk. Blanda korinterna med litet av mjölet tillsammans med klippta bitar av aprikoserna.
3
Rör smör och socker pösigt med elvisp. Tillsätt ett ägg i taget under fortsatt kraftig vispning.
4
Blanda mjöl med bakpulver och rivet apelsinskal och tillsätt mjölblandningen och korinterna till smeten. Blanda till sist ner apelsinsaft eller glögg. Häll smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen, i ca 1 timme.
5
Låt kakan svalna något i formen innan den stjälps upp på sockrat smörpapper. Skär kakan i skivor vid serveringen.

Recept