Du behöver

  • 1 kg viltkött t.ex. älg, vildsvin eller hjort
  • 3 msk rapsolja
  • 1 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl vatten
  • 2 dl rött vin
  • 2 msk kalvfond
  • ca 2 burkar körsbärstomater á 400 gram
  • 200 g sidfläsk
  • 3 st schalottenlökar
  • 2 st små morötter
  • 2 st små palsternackor
  • 300 g rotselleri
  • 3 msk rapsolja
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 3 msk tomatpuré
  • 250 g steklökar
  • 1.5 dl mjölk
  • 1 tsk mald kanel
  • 4 st lagerblad
  • 5 st hela kryddnejlikor
  • 200 g kantareller
  • smör
  • timjan
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Servera med

  • kokt pasta
  • riven parmesanost
  • bröd
  • Ugn: 200°

Gör så här

1

Putsa köttet och dela det i bitar. Hetta upp oljan i en stekgryta. Fräs köttet på hög värme runt om tills det har fin yta. Sänk värmen, tillsätt smöret och stek klart. Pudra över mjöl och rör om.

2

Tillsätt vatten, vin, fond och tomater. Sätt grytan i nedre delen av ugnen.

3

Tärna sidfäsket. Fräs det i en stekpanna och vänd ner i grytan.

4

Skala och finhacka löken. Skala och finhacka morötter, palsternackor och rotselleri. Hetta upp oljan och fräs grönsakerna. Skala och finhacka vitlöken. Vänd ner den och fräs tills den mjuknar. Tillsätt tomatpuré, rör om och stek i ca 2 minuter. Vänd ner blandningen i grytan och rör om.

5

Låt steklökarna få ett snabbt uppkok i varmt vatten så släpper skalet lättare. Skala löken. Vänd ner lök, mjölk, kanel, lagerblad och nejlikor i grytan.

6

Sänk värmen till 150° och låt grytan sjuda i ugnen i ca 3 timmar utan lock.

7

Vid servering, hetta upp olja i en stekpanna och fräs svampen på hög värme. Sänk värmen och tillsätt smör, timjan, salt och peppar. Stek svampen gyllene.

8

Blanda ragun med kokt pasta och svamp.


Recept