RECEPT FRÅN HJ

Äkta grekisk moussaka

Att äta äkta grekisk moussaka är en upplevelse. Lagar du moussakan efter det här receptet får du en rätt som helt och hållet ”smakar” Grekland.

Foto: Hans-Ove Ohlsson

Okänd
0 portioner

Du behöver

  • 3 st aubergine medelstora
  • 2 tsk salt
  • Köttfärssås:

  • 1 st gul lök
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 400 g lammfärs
  • 1 st burk krossade tomater
  • 0.5 dl vin torrt vitt
  • 1 msk persilja finhackad
  • 1 msk timjan eller 1 tsk torkad
  • 2 krm kanel mald
  • 0.75 tsk salt
  • Ostsås:

  • 5 dl mjölk
  • 2.5 msk mjöl
  • 2 msk smör eller margarin
  • 1 st ägg
  • 2 dl riven ost
  • salt peppar
  • Ugn: 175°

    Det här behövs till ca 4 port:

Gör så här

1
Skär bort fästen på auberginerna. Skär auberginerna i centimetertjocka skivor. Strö salt över dem och lägg dem i ett durkslag ca 45–60 minuter.
2
Skala och hacka lök och vitlök. Fräs det mjukt och glansigt i lite matolja. Tillsätt färsen och bryn den smulig. Tillsätt tomatkross, vin, örter, kanel och salt. Låt det småputtra ca 15 min. Rör då och då i det.
3
Vispa ihop mjölk och mjöl i en kastrull. Till-sätt matfett och låt det koka upp under omrörning och småkoka ca 3 min. Ta ka-strullen från värmen och vispa ner ägg och riven ost. Smaka av med salt och peppar.
4
Krama ur vätska från auberginerna och torka av dem. Stek dem i lite matolja. Varva aubergineskivor och färssås i smord eldfast form. Börja och sluta med aubergineskivor. Häll ostsås över hela formen och grädda ca 45 min mitt i ugnen. Låt moussakan vila ca 5 min innan den bjuds med sallad.

Recept