Ägg Benedict

Gott som brunch eller förrätt.

Du behöver

  • 4 skiva surdegsbröd
  • smör ev
  • 4 skiva skinka rökt

Pocherade ägg:

1.5 l vatten
2 tsk salt
2 tsk ättiksprit 12
4 st ägg

Hollandaisesås:

150 g smör
3 st äggulor
0.5 dl vatten
citronsaft ca 1 msk pressad
salt vitpeppar

Garnera med:

smörgåskrasse eller gräslök

Gör så här

1
Hollandaisesås: Smält smöret och låt det svalna. Blanda äggulor och vatten i en skål över sjudande vattenbad och vispa tills äggulorna tjocknar. Tillsätt smöret droppvis under kraftig vispning. Ta inte med bottensatsen. Såsen ska vara blank och tjock. Smaka av med citronsaft, salt och peppar. Håll såsen varm utan lock i ljummet vattenbad.

2
Rosta brödskivorna. Skär bort kanterna. Smöra eventuellt bröden. Lägg på skinkan.

3
Pocherade ägg: Koka upp vatten, salt och ättiksprit i en låg gryta. Låt vattnet få en lätt roterande rörelse. Knäck äggen, ett i taget, ner i en kopp och låt det glida ner i centrum av vattnet. Låt ägget sjuda i 3 minuter. Ta upp med hålslev. Gör likadant med de andra äggen.

4
Lägg på de pocherade äggen och toppa med ett par skedar hollandaisesås. Garnera med klippt krasse eller gräslök. Servera genast!

Scroll to Top