Ädelostpaj med kyckling och päron
Värmande kalasmat i form passar perfekt till decembers kulna kvällar. Här bjuder vi på mumsig kycklingpaj med ädelost, valnötter och päron.
Av Bitte E:son Forsberg. Foto: Anders Norrsell
Du behöver
- 3 dl vetemjöl
- 150 g smör
- 2 msk kallt vatten
- 2 st kycklingfiléer
- 2 msk smör
- 1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- 1.5 st päron
- 200 g riven gräddädel
- 10 st grovhackade valnötter
- 4 st ägg
- 2 dl vispgrädde
- 2 dl kesella
- 1 dl riven lagrad ost
- 0.5 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- klyftade fikon
- granatäppelkärnor
- rosmarin
Fyllning
Stanning
Garnering
Ugn: 225°
Gör så här
Blanda mjöl och smör, gärna i en matberedare. Tillsätt vatten och arbeta samman till en boll. Svep in i plastfolie och låt vila i kylen i ca 20 minuter.
Kavla eller tryck ut degen i en smord pajform, ca 24 cm i diameter. Nagga pajskalet med en gaffel. Förgrädda i ugnens mitt i ca 10 minuter.
Fyllning: Putsa kycklingen. Hetta upp smöret i en stekpanna och bryn kycklingen runt om. Krydda med salt och peppar. Sänk värmen och stek filéerna i ca 10 minuter. Dela varje filé i ett par bitar.
Skala, kärna ur och klyfta päronen. Fördela ädelost, kycklingskivor och nötter i det förgräddade pajskalet.
Stanning: Blanda ingredienserna och häll i det förgräddade skalet. Peta med en gaffel så att stanningen rinner ner. Lägg i päronklyftorna.
Grädda i nedre delen av ugnen i 45–50 minuter. Täck med folie efter 30 minuter. Pajen ska ha stannat helt och fått gyllene färg.
Garnering: Toppa med fikon, granatäppelkärnor och rosmarin.