Ädelostpaj med kyckling och päron

Värmande kalasmat i form passar perfekt till decembers kulna kvällar. Här bjuder vi på mumsig kycklingpaj med ädelost, valnötter och päron.

Du behöver

  • 3 dl vetemjöl
  • 150 g smör
  • 2 msk kallt vatten

Fyllning

2 st kycklingfiléer
2 msk smör
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1.5 st päron
200 g riven gräddädel
10 st grovhackade valnötter

Stanning

4 st ägg
2 dl vispgrädde
2 dl kesella
1 dl riven lagrad ost
0.5 tsk salt
1 krm svartpeppar

Garnering

klyftade fikon
granatäppelkärnor
rosmarin

Ugn: 225°

Gör så här

1

Blanda mjöl och smör, gärna i en matberedare. Tillsätt vatten och arbeta samman till en boll. Svep in i plastfolie och låt vila i kylen i ca 20 minuter.

2

Kavla eller tryck ut degen i en smord pajform, ca 24 cm i diameter. Nagga pajskalet med en gaffel. Förgrädda i ugnens mitt i ca 10 minuter.

3

Fyllning: Putsa kycklingen. Hetta upp smöret i en stekpanna och bryn kycklingen runt om. Krydda med salt och peppar. Sänk värmen och stek filéerna i ca 10 minuter. Dela varje filé i ett par bitar.

4

Skala, kärna ur och klyfta päronen. Fördela ädelost, kycklingskivor och nötter i det förgräddade pajskalet.

5

Stanning: Blanda ingredienserna och häll i det förgräddade skalet. Peta med en gaffel så att stanningen rinner ner. Lägg i päronklyftorna.

6

Grädda i nedre delen av ugnen i 45–50 minuter. Täck med folie efter 30 minuter. Pajen ska ha stannat helt och fått gyllene färg.

7

Garnering: Toppa med fikon, granatäppelkärnor och rosmarin.

Scroll to Top