RECEPT FRÅN HJ

Ädelostpaj med kyckling och päron

Värmande kalasmat i form passar perfekt till decembers kulna kvällar. Här bjuder vi på mumsig kycklingpaj med ädelost, valnötter och päron.

Av . Foto: Anders Norrsell

Tillagningstid: 90 minuter
6 portioner

Du behöver

  • 3 dl vetemjöl
  • 150 g smör
  • 2 msk kallt vatten
  • Fyllning

  • 2 st kycklingfiléer
  • 2 msk smör
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1.5 st päron
  • 200 g riven gräddädel
  • 10 st grovhackade valnötter
  • Stanning

  • 4 st ägg
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl kesella
  • 1 dl riven lagrad ost
  • 0.5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Garnering

  • klyftade fikon
  • granatäppelkärnor
  • rosmarin
  • Ugn: 225°

Gör så här

1

Blanda mjöl och smör, gärna i en matberedare. Tillsätt vatten och arbeta samman till en boll. Svep in i plastfolie och låt vila i kylen i ca 20 minuter.

2

Kavla eller tryck ut degen i en smord pajform, ca 24 cm i diameter. Nagga pajskalet med en gaffel. Förgrädda i ugnens mitt i ca 10 minuter.

3

Fyllning: Putsa kycklingen. Hetta upp smöret i en stekpanna och bryn kycklingen runt om. Krydda med salt och peppar. Sänk värmen och stek filéerna i ca 10 minuter. Dela varje filé i ett par bitar.

4

Skala, kärna ur och klyfta päronen. Fördela ädelost, kycklingskivor och nötter i det förgräddade pajskalet.

5

Stanning: Blanda ingredienserna och häll i det förgräddade skalet. Peta med en gaffel så att stanningen rinner ner. Lägg i päronklyftorna.

6

Grädda i nedre delen av ugnen i 45–50 minuter. Täck med folie efter 30 minuter. Pajen ska ha stannat helt och fått gyllene färg.

7

Garnering: Toppa med fikon, granatäppelkärnor och rosmarin.


Recept