Lillemor satt inlåst mer än 25 år av sitt liv

16-åriga Lillemor Östlin blir gravid och tvingas prostituera sig för att få mat. Hon bestämmer sig för att begå det perfekta brottet. Så blev Hinsehäxan den svenska kvinna som tillbringat mest tid i fängelse.

Vi träffades flera gånger. Att Lillemor Östlin skulle vara en av Sveriges mesta kåkfarare var alltid lika svårt att förstå. Välvårdad, artig och över en kopp kaffe med något bakverk har vi pratat om barn, föräldraskap, samhällets utslagna och livet bakom murarna.

Lillemor, om någon, borde veta. Hon tillbringade mer än 25 år i fängelse, och hon lyckades även rymma från kvinnofängelset Hinseberg flera gånger.

Att det skulle gå snett är inte svårt att förstå när man blickar bakåt:

Hennes pappa Axel är egenföretagare, men även alkoholist. Hennes mamma Solveig kommer från en fin familj, blir förälskad i Axel och snart har familjen fyra barn, Lillemor och tre bröder.

Pappa Axels missbruk accelererar och firman går i konkurs. När föräldrarna skiljer sig försörjer mamma Solveig sig och de fyra barnen genom att tömma dasstunnor i Stockholms innerstad.

Lillemor hjälper sin mamma att dra in pengar till hushållet, och trots att hon visar sig ha läshuvud tvingas hon sluta skolan. Istället börjar hon jobba på kafé och när hon är 16 år gammal gör en gäst på kaféet henne gravid.

Att vara ogift och gravid är på den tiden en skam, och därför tvekar Lillemor inte särskilt länge när charmören Gustav friar. När Lillemor är i åttonde månaden gifter paret sig.

Lillemor inser snart att Gustav visserligen har ett hjärta av guld, men paret har svårt att få tillvaron att gå runt och när dottern Charlotta föds två år senare blir Gustav av med jobbet.

Stressen och oron över att ha en hungrig 2-åring och en nyfödd bebis gör att mjölken sinar och Lille-mor kan inte mätta någon av sina döttrar.

Än mindre sig själv.

Lillemor satt inlåst mer än 25 år av sitt liv
Lillemor Östlin tillbringade mer än 25 år i fängelse och rymde från kvinnofängelset Hinseberg flera gånger.

Skiljer sig

För att få mat börjar hon stjäla grönsaker i grannarnas trädgård. Hon har redan bett prästen om hjälp, men prästen har nekat. Istället lovar han att be för familjen.

När Charlotta är tre veckor gammal är nöden stor i det lilla hemmet. Lillemor fattar beslut om att tjäna ihop pengar till mat och bestämmer sig för att sälja sin kropp.

För pengarna köper hon en bit falukorv, potatis och lingonsylt. Den måltiden kommer hon aldrig glömma. Inte heller glömmer hon hur det var att se äldsta dottern Helena äta sig mätt.

Turerna till Malmskillnadsgatan blir fler. För att orka med tillvaron börjar hon äta Preludin, en sorts tabletter som marknadsförs som bantningspiller, som gör att hon blir gladare och piggare. Att de innehåller amfetamin, och är starkt beroendeframkallande, vet hon inte.

När döttrarna är 5 och 7 år gamla orkar hon inte längre försörja även Gustav. Därför tar hon flickorna och flyttar.

Hon börjar jobba på Televerket men inser att pengarna ändå inte räcker.

Istället drömmer hon om att begå det perfekta brottet.

Lillemor satt inlåst mer än 25 år av sitt liv
För att få mat på bordet började Lillemor gå ner till Malmskillnadsgatan i Stockholm.

Åker fast

Hon har ägnat många timmar åt att planera sitt brott och startar nu bankkonton i förmögna människors namn. Hennes plan är att flytta över deras pengar dit. Som täckmantel behöver hon ett kontor att sitta på.

Hon har tidigare haft mycket kontakt med barnavårdsnämnden och hon har insett att det jobbar ett stort antal människor där. Så nu bestämmer hon sig helt sonika för att flytta in i ett tomt rum där.

Med en pärm under armen kliver hon in på barnavårdsnämnden, letar rätt på ett tomt rum och ber vaktmästaren installera telefon och skruva upp en namnskylt. ­Sedan ger hon sig ut på turné bland Stockholms banker, ­säger att hon arbetar på barnavårdsnämnden och börjar ­begära förflyttning av pengar mellan de utvalda, förmögna människornas konton.

Som täckmantel anger hon sitt nya telefonnummer till barnavårdsnämnden, svarar med myndig röst när banken ringer, låtsas vara växeltelefonist och “kopplar” sedan samtalet till sig själv och svarar återigen – nu med en annan röst.

Operationen lyckas – i en månad. Olyckligtvis nog, åtminstone för henne, slumpar det sig så att hon har råkat välja ut en släkting till bankdirektören och blir påkommen.

Hon döms till ett års fängelse för grovt bedrägeri och hamnar på kvinnofängelset Hinseberg. Döttrarna, som är 8 och 10 år gamla, hamnar i fosterhem. Det blir Lillemors första fängelsebesök, men långtifrån hennes sista.

Hon rymmer flera gånger för att träffa döttrarna och får straffet förlängt med flera månader.

Lillemor satt inlåst mer än 25 år av sitt liv
Sista gången Lillemor dömdes till fängelse var 2013, vid 72 års ålder. Här syns hon i hovrätten.

Många bekanta

När hon släpps har hon ett gediget kontaktnät av kriminella och börjar återigen prostituera sig, denna gång hos den legendariska Doris Hopp, känd som “Bordellmamman” i Stockholm på 1970-talet. Det är också här hon lär känna den blivande justitieministern Lennart Geijer, och de två inleder en livslång vänskap.

Lillemors amfetaminmissbruk kommer att fortsätta under många år, och hon kommer även att dömas till fängelse ett flertal gånger för förskingring, bedrägeri och narkotikabrott.

Sista gången jag träffar henne är när hon arrangerar sin traditionella “lilla julafton” för Skärholmens utslagna i sin lägenhet. Hon har dukat upp julbord, i glasen serveras julmust och stämningen är hög. Lägenheten är fylld av före detta fängelsekunder och narkomaner som under årens lopp har hjälpt varandra med passning av krukväxter och husdjur när någon av dem hamnat bakom galler.

Sista gången hon döms till fängelse är 2013, då hon i hovrätten döms till 4,5 års fängelse för narkotikabrott. Då är hon 72 år gammal.

Den 8 juni 2020 dog Lillemor. Under hela sin livstid har hon tät kontakt med sina barn, barnbarn och barnbarnsbarn.

Fotnot: Fakta i texten är baserade på att skribenten träffade och intervjuade Lillemor Östlin flera gånger under årens lopp.

Scroll to Top