Res med oss på Hurtigruten – världens vackraste sjöresa

Vi färdas längs den 250 mil långa kuststräckan från Kirkenes till Bergen och lägger till i 32 hamnar.

Hurtigruten från Kirkenes till Bergen är en klassiker, många ­återkommer igen och igen för att se de 100 fjordarna och de 1000 fjällen, alla med sin särprägel och charm. En vårresa är dessutom något alldeles speciellt då du kan få ­uppleva tre årstider under en och samma resa. Det är stora kontraster mellan Nord- och Sydnorge den här tiden på året.

Atmosfären ombord på Hurtigruten är lugn och informell, man tar dagen som den kommer. Kanske tar du en kaffe i det dygnet-runt-öppna kaféet eller sitter ­försjunken med en god bok i biblioteket.

Ombord bjuds det på närproducerad mat. Foto: Agurtxane Concellon

I fartygets panoramasalong njuter du av oförglömliga vyer medan MS Nordlys glider fram på det spegelblanka ­vattnet. Ombord finns bastu, gym, jacuzzi och ett eget ­expeditionsteam. Maten är ett kapitel för sig, den är närproducerad av lokala råvaror från regioner och hamnar vi passerar.

Vi upplever bland annat Kirkenes, Hammerfest, ­Tromsö, Svolvær, passerar ­Polcirkeln, Trondheim, Kristiansund och avslutar till sist i Bergen.

400 000 ­passagerare årligen kan inte ha fel – missa inte denna ­fantastiska upp­levelse!

Charmiga Bergen är slutmålet på vår resa. (Foto: Andrea Klaussner)

Hurtigruten: från Kirkenes till Bergen 19–25 april 2023

Dag 1

Flyg Arlanda/Kastrup–Kirkenes via Oslo. Middag och övernattning på Thon Hotel Kirkenes.

Dag 2

Vi börjar dagen med en rundtur i Kirkenes som bland annat innefattar fotostopp vid ryska gränsen och vid utsiktsplatsen Prestefjell, innan vi går ombord på MS Nordlys lagom till lunch. På eftermiddagen lägger vi till i Vardø, Norges östligaste hamn och fortsätter sedan längs Varangerhalvön till Båtsfjord och gör dagens sista stopp i Berlevåg. Middag avnjuts i restaurangen.

Dag 3

Vi når Hammerfest och här finns tid att gå iland och kika i affärer eller besöka Isbjörnsmuseet. Under kvällsmiddagen ankommer vi Skjervøy. Sen kväll lägger vi till i Tromsö, Nordnorges största stad.

Vi bjuds på midnattskonsert i magnifika Ishavskatedralen i Tromsö. Foto: TT

Dag 4

Vi passerar de spektakulära ögrupperna Lofoten och Vesterålen och lägger till i Stokmarknes, orten där Hurtigruten ”föddes”. Där finns ett museum som är väl värt ett besök. Fartyget fortsätter genom Raftsundet till Trollfjorden och om vädret tillåter gör vi en avstickare. Vi lägger till i Svolvær, huvudorten på Lofoten och tar en kvällspromenad innan vi fortsätter till Stamsund.

Dag 5

Med sina hundratals små öar och branta granitklippor är den vackra Helgelandskusten väl värd en tidig väckning och frukost. Vi passerar Polcirkeln och i samband med detta sker en särskild reseritual.

Dag 6

Vi når Trondheim, Norges första huvudstad som tidigare kallades för Nidaros och som har en spännande historia. Vi fortsätter resan och i Kristiansund är det dags att gemensamt åka på utflykt till de förtrollande marmor- och kalkstensgrottorna Bergtatt. Vi åker flotte på den kristallklara sjön och i stora salen serveras vi en enklare middag. Vi går ombord på fartyget i Molde senare under kvällen.

Vi åker flotte på den kristallklara sjön i marmorgrottan Bergtatt. Foto: Bergtatt Oppleevelser

Dag 7

Sista dagen ombord och vi hinner äta lunch i lugn och ro innan vi anländer till ­Bergen. Inseglingen till ­Bergen, staden mellan de sju bergen, är ett synintryck vi sent ska glömma. I Bergen väntar vår buss för att köra oss till flygplatsen.

Resefakta Hurtigruten 19–25 april 2023

Avresa: 19 april 2023

Hemresa: 25 april 2023

Pris: 24 150 kr från Stockholm, 24 900 kr från Köpenhamn, per person i fönsterhytt. (Vissa hytter har begränsad utsikt.)

Anmäl senast: 31 januari 2023

I priset ingår:

 • Flygresa t/r med SAS ink ­bagage, skatter och avgifter.
 • En övernattning på Thon ­hotell i Kirkenes, i delat dubbelrum.
 • Kryssning med Hurtigruten Kirkenes–Bergen inklusive 5 övernattningar i delad insideshytt.
 • Busstransfers i Norge enligt program.
 • 6 frukostbufféer, 6 lunch­bufféer, 5 middagar (blandat buffé och serverad 3-rätters), middag på hotellet första ­kvällen, enklare middag sista kvällen under utflykten.
 • Måltidsdryck på hotellet och ombord på Hurtigruten samt kaffe/te.
 • Utflykter och guidning enligt programmet .
 • Representant från Hemmets Journal.
 • Färdledare från Specialresor.

Tillägg per person:

 • Flera olika hyttalternativ från 2 600 kr (fråga vid bokningen).
 • Utflykter som Hurtigruten ­erbjuder.

Boka så här:

Ring Specialresor på 054-18 89 00 eller mejla info@special-resor.se

Vid bokning får du ­övriga ­resevillkor. Vi reserverar oss för eventuella program-, pris- och tidtabell­ändringar utanför vår kontroll.

Presenteras av Forex.

Scroll to Top