Gunila drabbades av sepsis och kämpade för livet: “Det handlade om timmar”

Det började som ett njurstensanfall. Tolv timmar senare insjuknade Gunila Erlandson i en mycket allvarlig sjukdom med hög dödlighet. Hon hamnade på akuten med svår sepsis, blodförgiftning, och fick ligga i respirator. Tack vare rätt behandling i tid lever hon idag ett bra liv med sin hund Sigge.

Gunila Erlandson

Ålder: 71 år.
Bor: I Lund.
Familj: Ensamstående, hunden Sigge.
Gör: Pensionerad sjuksköterska.

Trots att Gunila Erlandson, 71, är utbildad sjuksköterska hade hon svårt att tolka symtomen när hon drabbades av sepsis, ett livshotande tillstånd med hög dödlighet, som uppstår när immunförsvaret överreagerar på en infektion i kroppen. När man drabbas av sepsis är det en kamp mot klockan. Det gäller att så snart som möjligt få läkemedel som sätter stopp för immunförsvarets smäll mot den egna kroppen. Var femte person som drabbas av sepsis avlider.
– Jag är tacksam att jag överlevde utan några bestående men, säger Gunila Erlandson. 

Kvällen den 8 maj för tio år sedan kom Gunila hem till lägenheten i Lund efter ett möte. Hon satte sig vid datorn för att skicka ett brev då hon kände en huggande smärta på höger sida baktill på ryggen. Smärtan kände hon igen eftersom hon sedan 90-talet med jämna mellanrum drabbats av njurstensanfall. Gunila, som då arbetade som narkossköterska vid Skånes universitetssjukhus i Lund, misstänkte att ett anfall var på gång, men tog det lugnt för att se om det skulle gå över. Vid midnatt blev smärtan värre och hon tog en taxi till akuten. Där fick hon en smärtstillande spruta morfin och kunde sedan återvända hem. Tolv timmar senare började hon må väldigt dåligt.

Läpparna helt blå

– Jag började frysa alldeles förfärligt, fick feber och kände mig riktigt kass. När jag började må illa och gick till toaletten fick jag se i badrumsspegeln att läpparna var blå, och det vet jag är tecken på syrebrist. Då blev jag rädd, säger Gunila Erlandson.

Trots att hon är utbildad sjuksköterska hade hon svårt att tolka de diffusa symtomen. Men hon ringde sin kollega Anna-Greta på jobbet, som genast reagerade på att något var riktigt fel.
– Hon frågade om jag behövde en ambulans och jag svarade ja, sedan blev allt svart. Jag överlevde tack vare henne, hon räddade livet på mig och det har jag sagt till henne många gånger.

Gunila har inget minne av att hon packat sin necessär eller hur hon lyckats öppna ytterdörren för ambulanspersonalen. På väg ner i trapphuset svimmar hon och vaknar upp först på akuten. Hon ser ett helt team jobba med henne, och ge henne antibiotika, vätskebehandling och medicin för att höja blodtrycket.
– Jag vaknade till och fick se läkare jag kände igen. Då släppte rädslan, men annars är allt dimmigt.

Läkarna misstänker snabbt att hon har fått urosepsis, blodförgiftning, till följd av njurstenen. CT-röntgen visar hur njurstenen blockerar vägen ner till urinblåsan. På det viset har kolibakterier spridit sig ut i blodomloppet. Man sätter in en slang rätt in i njuren för att leda ut urinen ur kroppen.

Gunila förs över till medicinsk akutvårdsavdelning och får antibiotika intravenöst. Hon får även mediciner som ska hjälpa till att höja blodtrycket. På kvällen blir läget mer kritiskt och hon flyttas då över till intensivvårdsavdelning.

Vid sepsis läcker blodkärlen och skadar ofta de inre organen. Gunila får svårt att andas, lungorna hade tagit stryk då mängder av vätska sipprat ut i dem. Hon får en syrgasmask som pressar in syre i lungorna. I flera dagar kämpar Gunila med masken på, men till sist läggs hon i respirator.

Gunila drabbades av sepsis och kämpade för livet:
Det behövs mycket kunskap om blodförgiftning för att fler ska hinna botas i tid. Gunila arbetar därför som sepsis-ambassadör på Sepsisfonden.

Sepsisfonden …

… är en ideell insamlingsstiftelse som har som mål att öka kännedomen om sepsis bland befolkningen och stödja svensk forskning kring sepsis. Läs mer på: www.sepsisfonden.se

Kunde dött

Antibiotikan har först inte den effekt man hoppats, men efter två dygn vänder det lyckligtvis, inflammationen i blodet minskar och hon kan andas själv.
– Jag var så medtagen att jag aldrig förstod att jag hade sepsis. Jag var bara fruktansvärt trött och sov mest.

På återbesöket två veckor senare i början på juni förklarar intensivvårdsläkaren för Gunila att hon haft en allvarlig sepsisattack.
– Han säger att jag ska vara glad att jag har överlevt och berättar att en femtedel av patienterna dör, och att många riskerar att bli invalider för livet. Jag känner mig oerhört tacksam att jag hade sådan otrolig tur.

Tre månader efter attacken, i augusti 2007, känner hon sig helt återställd.
– Krafterna kom successivt tillbaka och efter det har jag inte haft några besvär.

Åren efter sepsisattacken har Gunila föreläst om sin tid som patient. Hon undervisar personalen på intensivvårdsavdelningen och studenter som utbildar sig till läkare och sjuksköterskor. Hon är ambassadör och talesman för sepsisfonden, där hon sprider kunskap och förståelse om sjukdomen som kan leda till allvarliga skador. Många får amputera både armar och ben. 20–30 procent av de drabbade, 5 000 människor, avlider varje år i Sverige som en följd av sepsis.

Idag lever Gunila ett aktivt och friskt liv, helt utan men från sin sepsis. Sedan några år tillbaka är hon pensionär och ägnar mycket tid åt sin dansk-svenska gårdshund Sigge, som hon övertagit från vänner. Hon spelar dessutom golf, är medlem i en bokklubb och sjunger i kör.
– Jag har ett bra liv idag. Jag hade tur som kom in i tid och fick den bästa tänkbara vården.

En livshotande sjukdom

Sepsis, även kallat blodförgiftning, är en allvarlig men ovanlig infektion då bakterier har kommit in i blodet. Kroppen försvarar sig genom att starta en inflammation som kan göra dig svårt sjuk.

Symtom på sepsis kan vara svaghet, aptitlöshet, feber, diarré, kräkningar, andningsbesvär, ökad hjärtfrekvens, lågt blodtryck och låg urinproduktion.

Man kan få blodförgiftning om bakterier kommer in i blodet via till exempel huden, urinvägarna eller lungorna. Bakterier kan även samlas vid främmande material som har opererats in i kroppen, exempelvis ledproteser eller konstgjorda hjärtklaffar, och därifrån spridas till blodet.

Om man är äldre, eller av andra skäl har nedsatt immunförsvar, kan man lättare få blodförgiftning.

Blodförgiftning kommer ofta mycket snabbt, ibland på några timmar och kan vara livshotande. Man behandlas på sjukhus och de flesta som får behandling blir bra igen.

Källa: Vårdguiden

Experten svarar på dina frågor

Adam Linder är docent och överläkare vid infektionskliniken på Skånes universitetssjukhus och sepsisforskare vid Lunds universitet. Han har tagit fram ett nytt test som snabbare ska identifiera de som riskerar att drabbas av sepsis.

Vad är sepsis?
– Det är ett livshotande tillstånd som beror på att immunförsvaret överreagerar på en infektion i kroppen. Det kan jämföras vid att kroppen släpper en atombomb i sitt eget land. Immunförsvaret slår ut de invaderande bakterierna, men skadar samtidigt kroppens egna organ. 

Hur vanligt är sepsis?
– Trots att den är vanligare än de fyra vanligaste cancerformerna tillsammans är det en bortglömd sjukdom. Omkring 40 000 vuxna drabbas varje år och uppskattningsvis avlider cirka 5 000. Men endast 18 procent av dem får diagnosen sepsis, därför underskattas problemen. Det är viktigt att kännedomen om sepsis ökar, vilket också är målet med den nystartade Sepsisfonden.

Varför drabbas man?
– Blodförgiftning, eller sepsis som den medicinska termen lyder, utvecklas ofta ur en vanlig infektion, som urinvägsinfektion, halsfluss, lunginflammation eller infekterade sår. Bakterierna, eller dess utsöndrade gifter, tar sig in i blodet och får kroppens eget immunförsvar att överreagera. Det resulterar i att blodkärlen börjar läcka och armar, ben och kroppens inre organ får för lite blod och syre.

Vad får man för symtom?
– Man kan få feber, kraftig skakfrossa och snabb andning, förvirring och i vissa fall minskad urinproduktion. Symtomen är tyvärr ganska ospecifika och kan bero på annat, men får man flera av dessa symtom ska man snabbt söka hjälp för att komma under vård. 

Hur snabbt utvecklas en blodförgiftning?
– Sepsis kommer snabbt och har ofta ett snabbt dynamiskt förlopp. På 5–8 timmar kan infektionen bli mycket allvarlig, där varje timme är viktig. Det gäller att så snabbt som möjligt sätta in antibiotika för att förhindra syrebrist och organ-svikt. En av svårigheterna för den behandlande läkaren är att veta vad det är för bakterier och vilket antibiotika som är effektivt mot dessa.

Hur många bakterier kan orsaka sepsis?
– Det finns 20–30 olika bakterier, de vanligaste är E coli, pneumokocker och stafylokocker. För att sätta in rätt behandling måste man veta vad det är för bakterier. Idag tar det minst ett dygn innan man kan få besked på resultat från bakterieodlingar och dagens metoder är för okänsliga, vilket leder till att man inte hittar några bakterier och då får läkarna i viss mån handla i blindo.

Du och dina forskarkollegor har upptäckt ett nytt test som kan spåra sepsis i ett tidigt skede?
– Det är ett enkelt blodprov som fungerar som ett slags snabbtest, och som kan ge svar inom en halvtimme om patienten är på väg att utveckla sepsis. Då är ett särskilt protein i blodet, heparinbindande protein, HBP, som utsöndras av vita blodkroppar, oftast förhöjt i blodet innan organ-svikten sätter in.

På vilket sätt är proteinet viktigt att spåra?
– När man får sepsis börjar blodkärlen att läcka och det beror bland annat på att för mycket HBP frisätts. Därför är HBP en bra indikator på att någon befinner sig i riskzonen för att drabbas av komplikationer vid sepsis. Det kan innebära snabbare insatser mot sjukdomen.

Hur snart att kan det nya blodprovet finnas inom vården?
– Vi räknar med att det ska vara tillgängligt inom de närmaste åren. På det viset ska fler drabbade få hjälp snabbare. Studier visar att tidigt insatt sepsisbehandling räddar liv, men vi behöver satsa mer pengar på forskning kring sepsis för att det ska kunna uppnås. 

Scroll to Top