Jordnötsbrownies med mjölkchoklad

Salta jordnötter och jordnötssmör ger en spännande smakbrytning till chokladkakan. Och extra gott blir det med cream cheese och amerikanska blåbär på toppen! Kakan kan göras i god tid och förvaras i kylen, men ta fram den i rumstemperatur före servering så att den blir lite kladdig.

12 bitar

Du behöver

  • 75 g smör
  • 1 dl jordnötssmör
  • 100 g mjölkchoklad
  • 2 st stora ägg
  • 1 dl rörsocker
  • 1 dl lönnsirap
  • 1.5 dl vetemjöl
  • 2 msk kakao
  • 1.5 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1.5 dl salta jordnötter
  • smör och ströbröd till formen

Färskosttopping

200 g philadelphiaost rumsvarm
1 dl kesella
rivet skal av 1 lime
0.5 dl lönnsirap

Garnera med

kakao och amerikanska blåbär

Ugn: 175°

Gör så här

1

Smörj och bröa en ­liten långpanna som mäter cirka 20 x 30 centimeter. Smält smöret. Ta från värmen, blanda i jordnötssmör och bryt ner chokladen. Rör om tills allt smält samman.

2

Vispa ägg och socker pösigt. Vispa i lönnsirap. Vispa ner chokladblandningen i äggvispet. Blanda mjöl, kakao, bakpulver, vaniljpulver och jordnötter. Rör ner mjölblandningen i smeten.

3

Bred ut smeten i formen.

4

Grädda mitt i ugnen i 18–20 minuter. Låt ­kakan kallna. Skär i rutor vid servering. Pudra på kakao. Spritsa på en klick färskosttopping och garnera med amerikanska blåbär.

5

Färskosttopping: Rör ihop philadelphiaost och kesella. Blanda i limeskal och lönnsirap. Häll upp i en spritspåse och förvara i kylen fram till servering.

Scroll to Top