Fläskytterfilé på potatisbädd

Fläskytterfilé på en bädd av rostad potatis, serverad med rödvinssås och örtsmör.

4 portioner

Du behöver

  • 1 fläskytterfilé, ca 1 kg
  • 5 torkade aprikoser
  • salt och svartpeppar
  • 2 msk smör

Potatisbädd

10 fasta potatisar
3 morötter
4 vitlöksklyftor
1 msk finhackad rosmarin
2 msk finhackad persilja
3 msk olivolja

Rödvinssås

2 schalottenlökar
3 dl rödvin
1 dl vatten
4 msk konc kalvfond
2 msk tomatpuré
1 krm svartpeppar
2 ½ tsk majsstärkelse
ev hackad timjan

Örtsmör

2 vitlöksklyftor
200 g rumsvarmt smör
½ dl hackade örter av valfri sort

Ugn: 200°

Gör så här

1

Putsa köttet och gör små snitt ner i det. Dela aprikoserna och peta ner i snitten. Krydda med salt och peppar.

2

Hetta upp matfettet och bryn köttet runt om så att det får fin ljusbrun färg.

3

Potatisbädd: Tvätta och skiva potatisen och morötterna. Skala och finhacka vitlöken.

4

Blanda örter, vitlök och olja. Vänd samman med potatis och mo-rötter. Krydda med salt och peppar.

5

Fördela potatis och morötter i en långpanna med bakplåtspapper. Lägg fläskytterfilén vid sidan av. Stek strax under ugnens mitt i ca 20 minuter.

6

Ta ut och täck över köttet med aluminiumfolie. Sätt in i ugnen igen. Stek vidare i ca 15 minuter till en innertemperatur på ca 65°.

7

Rödvinssås: Skala och finhacka löken. Lägg löken i en kastrull och tillsätt vin, vatten, fond, tomatpuré och peppar. Låt sjuda i ca 10 minuter.

8

Blanda majsstärkelsen i lite vatten och vänd ner i såsen. Ge såsen ett uppkok. Tillsätt timjan strax före servering.

9

Örtsmör: Hacka vitlöken. Vispa samman smör med örter och vitlök.

10

Toppa köttet med örtsmöret, garnera ev med kryddgrönt och servera med rödvinssås.

Scroll to Top