1 bröd
Du behöver
- 50 g jäst
- 2 dl filmjölk
- 3 dl vatten
- 1 msk ljus sirap
- finrivet skal av 1 citron
- 1 tsk salt
- 10 dl vetemjöl special
- ägg till pensling
- vallmofrön
- flingsalt
Ugn: 200°
Gör så här
1
Smula jästen i en degskål. Häll på fil och vatten och rör om tills jästen lösts upp.
2
Tillsätt sirap, citronskal, salt och mjöl. Arbeta degen i maskin i 5 minuter. Jäs övertäckt i 1 timme.
3
Ta upp degen på mjölat bakbord. Platta ut den lite, rulla ihop och forma en limpa. Lägg i en smord brödform, 1 1/2 liter. Jäs övertäckt i 1 timme.
4
Pensla med uppvispat ägg. Strö på vallmofrön och flingsalt.
5
Grädda i nedre delen av ugnen i 40 minuter. Ta gärna ut brödet ur formen de sista 5 minuterna.