Oxfilé med ­madeirasås och ­potatisterrin

Oxfilén vilar på en bädd av läckra grönsaker med madeirasås. Den goda potatisterrinen med ost och örter passar fint till.

4 portioner
Du behöver

Potatisterrin

1.2 kg potatis
2 dl crème fraîche
200 g riven lagrad ost
2 st finhackade vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 st ägg
1 dl finhackad persilja
1 dl finhackad basilika

Oxfilé

1.2 kg oxfilé
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 msk smör
2 msk finhackad timjan

Citrongrönsaker

300 g gulbetor
300 g morötter
8 st brysselkål
2 st rödlökar
2 msk olivolja
rivet skal av 2 citroner
2 tsk flytande honung
2 msk hackad persilja
1 msk hackad timjan

Madeirasås

2 dl madeiravin
3 dl rött vin
2 dl vatten
4 msk konc kalvfond
2 tsk majsstärkelse
50 g rumsvarmt smör
2 msk finhackad timjan
2 tsk tomatpuré
0.5 st finhackad vitlöksklyfta

Dillsmör

200 g rumsvarmt smör
3 msk finhackad dill
rivet skal av en halv citron
0.5 tsk salt

Ugn: 200° (potatisterrin), 175° (oxfilé)

Gör så här

1

Potatisterrin: Skiva potatisen tunt. Koka upp crème fraiche i en kastrull med ost, vitlök, salt och peppar. Vänd ner potatisen.

2

Tillsätt ägg och örter. Ta från värmen. Lägg ett bakplåtspapper i en 2-litersform, häll ner blandningen och platta till.

3

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter. Låt stå en stund och vänd upp den.

4

Skär terrinen i skivor. Hit kan du förbereda. Vid servering, värm i ugn på 175° ca 20 minuter. Toppa med örter.

5

Oxfilé: Salta och peppra köttet runt om. Bind upp med steksnöre. Hetta upp smöret i en stekpanna. Tillsätt timjan.

6

Bryn köttet i smör och timjan. Flytta över i ugnsfast form och stek klart strax under ugnens mitt till en innertemperatur på ca 58°. Låt köttet vila en stund innan det skärs upp.

7

Citrongrönsaker: Skala och skiva morötter och gulbetor. Ansa och dela brysselkålen. Skala och klyfta löken.

8

Koka grönsakerna var för sig tills de har ett lätt tuggmotstånd. Låt rinna av. Hetta upp oljan i en kastrull och vänd ner grönsakerna samt citronskal, honung och örter. Låt allt bli varmt.

9

Madeirasås: Koka madeira, vin, vatten och fond tills 4 dl återstår. Rör ut majsstärkelsen i lite vatten. Vispa ner i såsen och koka upp.

10

Klicka i smör, timjan, tomatpuré och vitlök. Låt såsen bli varm. Hit kan du förbereda. Värm vid servering.

11

Dillsmör: Vispa smöret med dill, citronskal och salt. Forma till en rulle. Förvara i kylen.

Scroll to Top