Medelhavspotatis i ugn

Rostad bakpotatis med smak av citron, vitlök och örter.

Du behöver

  • 3-4 st bakpotatisar
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 1.5 dl olivolja
  • rivet skal av 1 citron
  • 2 msk repad hackad rosmarin
  • 1 tsk flingsalt
  • 2 dl kalamataoliver

Garnering

timjan
kvisttomater

Ugn: 200º

Servera med

kryddstarka korvar t ex salsiccia
fetaost med olivolja och torkad oregano
tsatsiki

Tsatsiki

1 st liten gurka
3 dl grekisk yoghurt
2 st vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Gör så här

1

Tvätta potatisen och klyfta den. Fördela klyftorna på en bakplåtspapperskläd långpanna.

2

Skala vitlöksklyftorna och tryck till med knivbladet så att klyftorna krossas. Tillsätt olja, vitlök, citron, rosmarin och salt i långpannan och vänd runt. Tillsätt oliver.

3

Rosta potatisklyftorna strax under ugnens mitt i ca 45 minuter, ös över oljan med hjälp av en sked några gånger under tiden. Lägg in tomatkvisten när 20 minuter återstår.

4

Garnera med rosmarin, servera med stekta kryddiga korvar, fetaost och tsatsiki.

5

Tsatsiki:

Riv gurkan fint på ett rivjärn. Pressa ur det mesta av vätskan från gurkan. Skala och riv vitlöksklyftorna. Blanda samtliga ingredienser. Förvara svalt.

Scroll to Top