Du behöver
- 3-4 st bakpotatisar
- 4 st vitlöksklyftor
- 1.5 dl olivolja
- rivet skal av 1 citron
- 2 msk repad hackad rosmarin
- 1 tsk flingsalt
- 2 dl kalamataoliver
Garnering
timjan
kvisttomater
Ugn: 200º
Servera med
kryddstarka korvar t ex salsiccia
fetaost med olivolja och torkad oregano
tsatsiki
Tsatsiki
1 st liten gurka
3 dl grekisk yoghurt
2 st vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Gör så här
Tvätta potatisen och klyfta den. Fördela klyftorna på en bakplåtspapperskläd långpanna.
Skala vitlöksklyftorna och tryck till med knivbladet så att klyftorna krossas. Tillsätt olja, vitlök, citron, rosmarin och salt i långpannan och vänd runt. Tillsätt oliver.
Rosta potatisklyftorna strax under ugnens mitt i ca 45 minuter, ös över oljan med hjälp av en sked några gånger under tiden. Lägg in tomatkvisten när 20 minuter återstår.
Garnera med rosmarin, servera med stekta kryddiga korvar, fetaost och tsatsiki.
Tsatsiki:
Riv gurkan fint på ett rivjärn. Pressa ur det mesta av vätskan från gurkan. Skala och riv vitlöksklyftorna. Blanda samtliga ingredienser. Förvara svalt.