Du behöver
- kotletter med ben
- salt och peppar
- 2 tsk finhackad rosmarin
- 2 msk smör
- gnocchi
- ca 600 g potatis av möjlig sort
- ca 2 tsk salt
- 1.5 dl durumvetemjöl
- ca 1 1
- 2 msk smör och olivolja
Tomatsås
gul lök
vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1 burk cocktailtomater
1 msk kycklingfond
0.5 dl vitt vin
1 msk tomatpuré
1 tsk strösocker
salt och peppar
Gör så här
Gnocchi: Skala och koka potatisen i saltat vatten. Häll av vattnet. Låt potatisen ånga av. Pressa potatisen genom en purépress direkt på mjölat bakbord. Låt svalna.
Salta och knåda in mjölet i den pressade potatisen. Degen ska bli smidig. Dela i fyra delar. Rulla ut till fingertjocka längder. Skär i 2 cm långa bitar och rulla till bollar.
Dra försiktigt bollen mot dig med tummen, mot ovansidan på en gaffel, så att gnocchin blir randig och samtidigt snäckformad. Lägg upp dem på smörpapper.
Koka gnocchin i rikligt med lättsaltat vatten, tills de flyter upp. Ta upp dem med hålslev. Låt dem rinna av på en ren kökshandduk. Stek dem i en stekpanna med smör och olivolja, tills de får fin färg.
Tomatsås: Skala och hacka lök och vitlök fint. Fräs lök och vitlök i en kastrull med olja. Tillsätt tomater, fond, vin och tomatpuré. Koka upp. Låt såsen sjuda 10 minuter. Rör om då och då. Smaksätt med socker, salt och peppar.
Rumstemperera och snitta fettkanten på kotletterna. Torka av med hushållspapper. Bryn på båda sidor i en het stekpanna med smör och olja. Salta, peppra och krydda med rosmarin. Häll tomatsåsen i stekpannan. Låt sjuda, ca 5 minuter. Servera med gnocchi.